ios 7 - new

Apple представи днес официално новата версия на iOS на Световната конференция на разработчиците. iOS 7 е най-новата версия на мобилната операционна система, която излезе за първи път през 2007 година с iPhone. Според изпълнителният директор на Apple Тим Кук, iOS 7 е най-голямата промяна, която се случва на платформата след излизането на iPhone преди пет години. Новият дизайн предлага напълно различен графичен интерфейс, по-изчистени стокови приложения, по-тънки шрифтове, нова опция за отключване, нов контролен панел, който се отваря със слайване отдолу нагоре. Приложението за времето също е с нов дизайн и анимации, които много приличат на Weather приложението на Yahoo.

Шефът на дизайнерския отдел Джони Айв отбелязва, че новите икони предлагат нова палитра цветове – изчезнали са старите цветове, включително сивото, което е заменено с модерни и приятни за окото цветове. Apple твърди, че новите приложения ще направят така, че „телефонът ви да изглежда по-голям“, тъй като те използват на 100% възможностите на Retina дисплея.

ios 7 - iphone

Новите стокови приложения вече се управляват със слайдване настрани. Папките вече поддържат стотици приложения – 12 до 16 лимитът вече е в историята. Нотификациите са с напълно нов дизайн, като на потребителите вече се предлага възможността да контролират колко известия ще получават и колко от тях ще се виждат  при заключен екран (нещо, което беше невъзможно до този момент).

ios 7 - iphone 2

Control Center
Control Center е името на новото меню, което предлага бърз достъп до често използвани функции. Потребителите вече могат да контролират музиката си, да включват самолетен режим, WiFi, Bluetooth, светкавица, контролират контраста и още. Няма нужда да се казва, че iOS потребителите жадуват за подобен център от доста време.

Мултитаскинг

Мултитаскингът вече е ъпгрейднат и поддръжа всички приложения, а не само ограничен брой услуги и стокови апликации, които старите версии на iOS предлагаха. Apple казва, че новите функции позволяват на приложенията да се ъпдейтват без потребителите да се затормозяват (в бекграунд), без това да има ефект върху живота на батерията. iOS 7 е умна – операционната система знае кога и кои точно приложения да обнови с ново съдържание, така, че когато потребителите ги отворят да няма нужда да чакат да се появи новото съдържание. Потребителите вече могат да изключват приложения чрез новия интерфейс, наподобяващ карти за игра, подобно на webOS.

ios 7 3

Safari

Мобилният браузър Safari вече предлага браузване в интернет на цял екран, навигация чрез жестове и нов интерфейс на табовете, подобен на интерфейса на Chrome за iOS и Android. Отделното поле за търсене вече не съществува, така, че потребителите ще могат да търсят директно от адрес бара. Safari за iOS вече поддръжа новата услуга iCloud Keychain, която синхронизира парола и кредитна информация на всички епълски устройства.

ios 7 4

AirDrop
AirDrop е нова функция в iOS 7, която позволява на потребителите да споделят съдържание чрез Control Center. Услугата позволява на iOS потребителите да видят кои техни приятели са наблизо и да им изпращат снимки, например. Това е отговорът на Apple на груповото споделяне на Samsung, както и NFC технологията, поддръжана от други платформи.

AirDrop работи на iPhone 5, пето поколение iPod Touch, четвърто поколение iPad и iPad Mini.

Camera и Photos
Приложението за снимки вече е с подобрен интерфейс, предлагащ избор на големина на снимката (подобно на Instagram) и нови фотографски филтри. Нов дизайн получава и камера апликацията. Новата функция Moments вече организира снимките по време и място на заснемане, като потребителите могат да разглеждат и снимки по години. Приложението предлага предварителен преглед на снимки при докосване и задържане на пръста върху албум, например. Освен споделяне на снимки, Photos вече поддръжа и споделяне на видео чрез iCloud.

ios 7 5

Siri
С iOS 7 Apple драстично увеличава възможностите на гласовия асистент Siri за iPhone и iPad. Приложението получи напълно нов дизайн и вече потребителите могат да избират между женски и мъжки глас, които, според Apple, звучат “много по-натуралистично и реално”. Потребителите вече могат да търсят съдържание от Wikipedia и Twitter.

Когато Apple демонстрира новите функции на Siri, на сцената на WWDC беше показана възможността за търсене в мрежата чрез търсачката Bing. Не е ясно дали търсачката на Microsoft ще бъде единствена опция при използване на Siri или  Apple ще предложи възможност за смяна.

iOS in the car


Apple представи интеграция на iOS в автомобили, която представлява нова платформа, предлагаща услугите на мобилната операционна система в няколко модела коли.

Компанията  работи с няколко автомобилни компании, за да предложи Siri на шофьорите, както и много други приложения като Maps, съобщения, които не изискват от потребителите зрителен контакт. Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo, Jaguar и много други са компаниите, с които Apple работи за да предложи иновативните услуги.

Новите модели коли, които ще работят с iOS in the Car ще излязат през 2014 година.

ios 7 6

App Store
Магазинът за приложения получава възможността за предлагане на приложения, които са популярни на мястото, където се намира потребителят, например в музей. Всички приложения вече ще се ъпдейтват в бекграунд.

iTunes Radio


Едно от най-големите подобрения в iOS 7 е новият музикален плеър, който предлага напълно нов потребителски интерфейс и новата музикална стрийминг услуга iTunes Radio – епълският отговор на подобни услуги като Spotify, Rdio и Google Music All Access. iTunes Radio позволява на потребителите да избират песни, които да слушат, както и възможността за създаване на персонализирани радио станции, базирани на песни, артисти, албуми или жанр. Услугата е подобна на Pandora. iTunes Radio работи на iPhone, iPod Touch, iPad и iTunes на Mac и PC. Предлага се безплатно с реклами, но абонатите на услугата iTunes Match могат да се насладят на радиото без реклами. Услугата ще се предлага само в САЩ, засега.

Другите нови функции в iOS 7 включват синхронизация на известия между множество устройства, FaceTime аудио разговори чрез WiFi, по-добро търсене в мейл приложението и възможност за блокиране на телефонни и FaceTime обаждания и съобщения.

iOS 7 ще пристигне при собствениците на iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini и петото поколение iPod touch.

Разработчиците могат да свалят бета версия за iPhone още днес, а останалите от нас ще трябва да почакаме до есента, за да се насладим на новата и страхотна версия на iOS.