Android-all-versions

Откакто Сундар Пичаи пое ръководството на подразделението за Android, Google упражнява по-голям контрол върху екосистемата на Android. Поредната крачка в тази посока е слухът за упражняване на натиск върху производителите да представят своите устройства с най-новата версия на операционната система.

Според изтекъл документ, Google въвежда нова политика, според която, ако един производител иска да пусне ново устройство с Google Mobile Services, което включва Google Apps и Google Play услуги, то трябва най-новата версия на Android да е инсталирана на него. Ако този слух се окаже верен, то интернет гигантът ще убие версиите на операционната система, по-ниски от 4.4 в началото на този месец, защото всеки апарат, планиран да работи с такава версия, няма да отговаря на изискванията. След април 2014 г., същата съдба ще сполети Android 4.2, а от юли 2014 г. ще се затвори прозорецът и за Android 4.3.

Google-Android

Не е ясно как точно ще функционира системата, но слуховете гласят, че предходната версия на операционната система ще разполага с 9-месечен прозорец, след като бъде представена по-новата такава. Както се вижда от графиката, Android 4.4 е обявена на 31 октомври 2013 година, което означава, че на 31 юли тази година, прозорецът се затваря за Android 4.3. Всичко това, комбинирано с изискването за актуализиране на софтуера до най-новата версия в 18-месечен период след пускането му на пазара, ще ни даде един съвсем нов и различен поглед към екосистемата на Android и може би ще сложи край на досадното чакане на ъпдейти.