nokia-normandy

Инженерите на Nokia продължават да работят върху нискобюджетен апарат с Android, чието представяне се очаква по-късно този месец, твърдят източници на The Wall Street Journal.

Компанията се готви за пълно придобиване от страна на Microsoft и съответно не планира устройството да използва Google Play или която и да е друга услуга на Google. Вместо това телефонът ще има свои собствени приложения, наред с Nokia Here Maps и услугите на Microsoft. Nokia Normandy или Nokia X, както се предполага, че ще се казва устройството, ще замени досегашните Asha и е насочен към развиващите се пазари. Според източниците компанията ще покаже телефона на предстоящия Световен мобилен конгрес в Барселона.

Не става ясно какви са плановете на Nokia за използване на Android в бъдеще, но можем да предположим, че това ще става в ниския клас устройства. Поради технически причини Windows Phone все още не работи на устройства със слаби технически характеристики, които обаче са основен източник на приходи в развиващите се пазари и точно това ще бъде ролята на Android. Като се има предвид, че компанията прави голяма част от Windows Phone апаратите на пазара в момента, няма основания да предположим, че Microsoft обмисля реално преминаване към конкурентната операционна система.

Това слага край на мечтите на феновете за Nokia работеща под Android, поне във вида, в който познаваме операционната система на Google. Разочарова ли ви тази информация и вярвахте ли, че наистина ще видим пълноценно устройство с Android от Nokia?