Макар и интригуващо, засега това е просто концепция

Вече имаме извити дисплеи, но какво да кажем за разтегливите? Samsung споделя, че напредва в изграждането на екрани, които могат да бъдат разтегнати във всички посоки. Те успешно ще имитират способността на ластиците. Първите приложения на този материал могат да бъдат в изграждането на по-здрави и гъвкави технологии.

Изследователите на компанията наскоро създадоха OLED дисплей, който може да бъде разтегнат с до 30%, при нормален работен режим. Като доказателство за концепцията инженерите интегрираха тази иновация в разтегателен пулсомер. Той ще може да се залепва върху кожата, като лепенка.

Как ще ни служи?

Силата на тази технология е, че позволява да измервате биометричните си данни за по-дълъг период. Дори няма да се налага да премахвате устройството, когато спите или тренирате, тъй като пластирът се чувства като част от кожата ви. Данните се позиционират на екрана веднага, без нуждата да се използва външно устройство. Дисплеят ще работи нормално, дори след като е разтегнат до 1000 пъти. Дизайнът на пулсомера, прилепнал по кожата на потребителя, му позволява да приема сигнали 2,4 пъти по-точно и бързо от обикновения сензор.

Въпреки че технологията все още е в ранен етап на разработка, Samsung предлага тя да бъде използвана за поддържане на множество системи за мониторинг на здравето в бъдеще. Тя може да бъде разширена, за да се използва в преносими здравни продукти за възрастни и деца, както и пациенти с определени заболявания.

Конструкция и способности

Дисплеят може да бъде опънат, защото е изграден от специално проектиран гъвкав материал, известен като еластомер. Този еластомер е обработен, за да устои на топлината на интегрираната електроника от инженерите на Samsung и има специфична мрежова структура на остров.

Островите от еластомер са имплантирани с отделни OLED пиксели и са по-твърди от околните канали, докато гъвкавите електроди се използват за провеждане на електричество. Тази двустранна структура позволява пространствата и окабеляващите електроди между пикселите да се разтягат и свиват, без самите OLED пиксели да се деформират.

Не очаквайте скоро да видите нов разтегателен Samsung Galaxy, тъй като екраните изградени от тази технология са твърде елементарни, за да се използват за нещо по-различно от обикновени монитори. Но в бъдеще идея като тази може да създаде приспособления за носене, които са по-малко твърди и по-удобни. Въпреки това концепцията би отговорила перфектно на все по-жадуващите за иновации потребители.