Създадено е първото месо от змиорка, отгледано в лаборатория

Дивите сладководни змиорки се считат за изключителен деликатес и са основен компонент в менюто на не една държава. Те са изложени на риск от изчезване поради прекомерен улов. Сега месото им може да се култивира по изкуствен начин.

Произведено е първото лабораторно отгледано месо от сладководна змиорка, което потенциално решава дилемата на ресторантите. Масовият улов доведе до рязък спад на популациите на змиорки. Това води до скок на цените, но култивираната змиорка може да осигури деликатеса без нито една негативна последица.

Forsea Foods

Месото от змиорка е произведено от Forsea Foods. Това е компания позиционирана в Израел. Използвани са ембрионални клетки на сладководна змиорка. Фирмата си сътрудничи с японски готвач, за да създаде вид суши от маринована змиорка на скара върху ориз.

Компанията има за цел да разшири дейността си и след около две години култивираната змиорка да бъде пусната масово в продажба.

Прекомерният улов и замърсяването допринасят за намаляването на популациите на змиорки по света. Това води до незаконен трафик на вида на стойност милиарди долари. Потреблението на змиорка в Япония е намаляло с 80% от 2000 г.

Месото й има много уникален вкус и текстура. Нежно и мазно, но също така с незаменим аромат. Иноваторите се опитват да постигнат именно тези характеристики в лабораторни условия. Настоящият прототип ще претърпи допълнителни подобрения, преди да бъде пуснат в продажба.

Тайни стремежи

Стратегията на Forsea Foods е да се насочи към видове, изложени на риск от изчезване в дивата природа, които също изискват високи цени в ресторанти и магазини. Змиорката отговаря и на двата критерия. Сложният жизнен цикъл на змиорките, включващ дълги миграции от реките към океана и няколко различни жизнени етапа правят невъзможно изкуственото им отглеждане.

Как се прави магията?

Култивираната змиорка е произведена с помощта на органоиди. Това са малки снопчета тъкан, първоначално разработени за използване в медицински изследвания. Органоидите са направени от ембрионални стволови клетки, взети от оплодени яйца на змиорка. Тези клетки могат да се развият във всякакъв вид тъкан и докато растат, те се самоорганизират в структура на истинско месо. Крайният продукт съдържа и някои съставки на растителна основа.

Други подходи към култивираното месо изискват използване на скъпи химикали за растежен фактор и скелет, върху който клетките да растат. Техниката е особено подходяща за риба и морски дарове, чието месо е доста еднородно за разлика от говеждото. Подобно на друго култивирано месо, продуктът не се произвежда с помощта на антибиотици или хормони.

Forsea Foods е единствената компания, за която е известно, че произвежда култивирано месо по тази технология. Тя е набрала $5,2 милиона инвестиции, като се очаква скоро да бъдат обявени още.