Клиничните опити при хора бележат поредната стъпка по пътя на Neuralink към комерсиализация

Neuralink започна да набира пациенти за първото си клинично изпитване при хора през есента, след като получи одобрение от FDA да проведе проучването. Невротехнологичният стартъп на Илон Мъск Neuralink имплантира своето устройство в човек за първи път. Пациентът се чувства добре и се възстановява според плановете.

Цели и постижения

Компанията разработва мозъчен имплант, чиято цел е да помогне на пациенти с тежка парализа. Така те ще могат да контролират външни технологии, използвайки само невронни сигнали. Neuralink започна да набира пациенти за първото си клинично изпитване при хора още през есента. Това беше факт едва след като получи одобрение през май месец от Американската администрация по храните и лекарствата да проведе проучването.

Ако технологията функционира правилно, пациенти с тежки дегенеративни заболявания като ALS биха могли някой ден да използват импланта, за да комуникират или да имат достъп до социалните медии, като движат курсорите и пишат наум.

Neuralink смело върви по пътя към комерсиализация. Компаниите за медицински изделия трябва да преминат през няколко кръга на интензивно събиране на данни за безопасност и тестване, преди да си осигурят окончателното одобрение от FDA.

Neuralink не разкри, колко пациенти ще участват в първоначалните тестове. Компанията се въздържа от подробни коментари относно скорошната процедура.

Интерфейс мозък-компютър: BCI

Като част от нововъзникващия интерфейс мозък-компютър, Neuralink е може би най-известната компания в пространството благодарение на високия профил на Мъск, който също е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX.

BCI е система, която дешифрира мозъчни сигнали и ги превежда в команди подходящи за външни технологии. Няколко компании като Synchron, Precision Neuroscience, Paradromics и Blackrock Neurotech също са създали системи с тези възможности.

Paradromics има за цел да стартира изпитание с пациенти през първата половина на тази година. Precision Neuroscience проведе първото си клинично проучване при хора миналата година. Пациент, който получи BCI на Synchron го използва, за да публикува от Twitter акаунта на главния изпълнителен директор Том Оксли през 2021 г.

Не е ясно коя компания ще излезе първа на пазара, но съревнованието тече с пълна сила.

Сподели
Предишна страницаЗмиорка за вечеря
Следваща страницаПървите ревюта за Vision Pro вече са тук
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.