CyberDog е новият робот наподобяващ Robocop

Китайският технологичен гигант Xiaomi представи четириног робот на име CyberDog. Това е експериментална машина с отворен код, която според компанията притежава непредвидени възможности.

CyberDog идва да покаже идеята на технологичните компании, които възприемат четворния форм-фактор в роботиката. Най-забележителният пример за тенденцията е Spot. Машина, построена от американската фирма Boston Dynamics. Spot беше пуснат в продажба миналата година за 74 500$ и беше използван за редица приложения, от обследване на опасни мини до подпомагане на лекарите да се свързват дистанционно с пациентите. Тестван е също от органите на реда и от военните, макар и не като оръжие.

Не е ясно каква цел предвижда Xiaomi за CyberDog. Компанията подчертава отворения код на дизайна на машината и че първоначално ще пусне само 1000 бройки за най-запалените инженери и ентусиасти на роботи. Компанията се надява тези първи потребители да стимулират развитието и потенциала на четириногите роботи и да спомогнат определянето на цената им. Първите 1000 единици ще струват около 1540$. Не е ясно дали тази цена ще бъде същата за бъдещите издания.

Какво да очакваме?

Природата на CyberDog включва способността му да реагира на гласови команди и да следва собственика си като истинско куче. Xiaomi не представя машината като съперник на Aibo, разработката на Sony. Докато Aibo е малък и сладък, CyberDog е елегантен и футуристичен, дори малко заплашителен. Изобретателите на машината я правят да изглежда като главния герой в научнофантастичен филм.

CyberDog е достатъчно пъргав, за да изпълнява обратни салто. Носи максимален полезен товар от 3кг и може да върви със скорост от 3,2м/сек. Задвижва се от платформата на Nvidia Jetson Xavier AI и е оборудван с множество камери и сензори. Те включват сензори за докосване, GPS модул, ултра широкоъгълен обектив с рибешко око и камера RealSense D450 на Intel за чувствителност в дълбочина. Тези компоненти позволяват на робота да се движи полуавтономно.

Завидни способности

CyberDog може да анализира обкръжението си в реално време, да създава навигационни карти, да определя дестинация и да избягва препятствия. В комбинация с проследяване на човешката стойка и разпознаване на лица, CyberDog е в състояние да следва собственика си и да се движи около препятствия. Устройството може да реагира на гласови команди, включително разпознаване на ключови думи и инструкции, или може да се управлява с помощта на свързано приложение за смартфон.

CyberDog също има три USB-C порта и един HDMI порт. Те могат да се използват за персонализиране на хардуера. Компанията предлага сензори за лидар, панорамни камери и светлини за търсене, които могат да бъдат добавени към робота.

За компанията

Boston Dynamics популяризира четворния формат за роботи. Компаниите по целия свят проучват, как точно и къде могат да бъдат разгърнати ефективно тези машини. Цената на този хардуер намалява, което позволява да се проучат нови варианти за употреба. По-рано тази година китайската фирма за роботика Unitree пусна бот, който струваше само 2700$, а CyberDog на Xiaomi подбива цената отново. Очевидно възможностите на тези машини няма да бъдат идентични, но по-широкият достъп до технологията ще покаже дали си струва фирмите да се съревновават изобщо.

Сподели
Предишна страница5G смартфон за всеки от Теленор
Следваща страницаFacebook с VR работно приложение
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.