Признак ли е това за екологична катастрофа

Свикнали сме да свързваме розовия цвят с безгрижност и позитивни емоции. Розовият слой на ледника в италианските Алпи е по-зловещ, отколкото изглежда. От къде идва причудливия нюанс? Вид водорасли са боядисали снега в странен розов цвят. Това може да е признак за ускоряване на топенето на снега и ледниците в крехкия планински регион.

Кога се наблюдава явлението

Розовият сняг често е пролетно и лятно явление, което изисква точно определено количество светлина, топлина и вода. Обикновено водораслите са неактивни, докато са под снега и леда, но след като веднъж покривката се стопи, оскъдният пейзаж избухва в свеж цвят.

Изследователи от Института за полярни науки към Националния съвет за научни изследвания в Италия сподели, че цъфтежът на ледника е пример за Chlamydomonas nivalis. Това са вид водорасли развиващи се в Алпите, както и в някои полярни региони от Гренландия до Антарктида. Това явление може да окаже влияние върху топенето на снега.

Това е така, защото колкото по-бял е снегът, толкова по-ефективно отвежда слънчевите лъчи обратно в космоса, като поддържа атмосферата хладна. Глобалното затопляне нанася достатъчно вреди на полярните и планинските райони. Сега водораслите се намесват и го влошават още повече.

Прогнози и модели

Проучване публикувано миналата година показа, че половината от ледниците на Алпите могат да изчезнат този век в следствие от повишената температура. Макар да има малко научни данни за точното количество стопен сняг, това всъщност ускорява развитието на цъфтящите водорасли. Необходими са повече проучвания, за да се установи пълното му въздействие върху природата, както и дали ни очаква по-голям цъфтеж, при екстремното загряване на планетата.

Прогнозите за по-малко валежи през зимата и по-високи температури през пролетта и лятото благоприятстват образуването на снежни и ледникови водорасли. Изследователите планират да изучат по – подробно техните ефекти, преди да обявят тревога.

По света

Само преди няколко седмици Аляска също беше свидетел на розов сняг. През март украинските изследователи на остров край северната част на Антарктида се изненадаха от подобно събитие. Изследванията публикувани по-рано тази година, също документират странно цъфтящи зелени водорасли в друга част на континента, въпреки че учените все още не разбират как изменението на климата може да повлияе честотата и местоположението на водните растения.

Те не са единственият проблем за снега и леда. Миналата година новозеландските ледници станаха розови в резултат на дим от съседна Австралия. Пепелта играе подобна роля на водораслите, като абсорбира повече топлина и способства за топенето на леда и снега.

Някои учени твърдят, че този механизъм трябва да бъде добавен в климатичните модели, за да разбираме по-ясно, как розовите и червените водорасли могат да повлияят на глобалното затопляне в бъдеще. Този розов сняг може и да е красива гледка, но не вещае нищо добро за Земята.