Те изчезват автоматично след 7 дни

Facebook наскоро обяви, че WhatsApp е преминал границата от 100 милиарда съобщения, изпратени на ден. Не всеки иска да запази чатовете завинаги. Изключително популярното приложение на Facebook добавя функция, която дава на хората по-голям контрол върху начина, по който техните думи и снимки живеят в пространството. Съобщенията – включително снимки и видеоклипове – вече могат да бъдат маркирани и да изчезват след седем дни.

Компанията ще следи обратната връзка за това, как хората използват добавката и дали я харесват. Така ще преценят дали в бъдеще ще има нужда от корекция. Седемдневният лимит ще съществува, независимо дали съобщението е прочетено или не. Таймерът започва отброяването след изпращане. Потребителите могат да включат функцията за директни съобщения, но в групи администраторът ще трябва да разреши опцията, за да могат краткотрайните съобщения да работят.

Поредното изчезващо съдържание на WhatsApp

През 2017 г. компанията за пръв път намекна за идеята със стартирането на Status. Това е криптиран клонинг на функцията Stories на Snapchat, който позволява на хората да създават кратки актуализации под формата на някакъв текст или GIF, като по същество всички техни контакти го виждат за период от 24 часа.

WhatsApp споделя, че една от причините, поради които на разработчиците им е отнело толкова много време, за да реализират ефимерната функция в по-широк спектър в чата, е отчасти поради криптирания аспект на приложението.

За и против

Ефимерността е една от най-радикалните черти в съобщенията от години. Сега тя съществува от близо десетилетие. Клонинги на функцията са се появявали в редица други приложения. Някои от тях са фокусирани преди всичко върху поверителността, като Signal и Telegram. Други са насочени към по-непринудена потребителска аудитория, като WhatsApp днес.

Има признаци, че Facebook се стреми да пусне това и в други приложения. По-рано тази година компанията тества изчезващите съобщения в Instagram и сега функцията работи официално. Messenger има „секретна“ функция за съобщения, която позволява на подателя да контролира, колко дълго да съществуват те. Новата екстра за изчезване на съобщенията се появява на фона на някои други забележителни допълнения в приложението, които изглежда са в помощ на общата цел да се даде повече контрол на потребителите.

Други изненади

WhatsApp обяви, че ще въведе нови функции за съхранение в приложението. Това е един по-лесен начин да контролирате как и къде ще се разполагат снимки и други медии, които сте изпратили на живо. В същото време се подобряват услугите насочени към бизнеса. Тестват се и модели за таксуването им. Ускорението, което наблюдаваме при добавянето на повече функции към приложението в последно време, също е забележимо, като се има предвид как Facebook не е направил много за актуализиране на функциите в продължение на години.

Както при промените в съхранението, новата изчезваща функция няма да бъде включена за потребители по подразбиране. Ще ви се наложи да промените проактивно настройките.