Нова иРНК ваксина срещу кърлежи предпазва не само от лаймска болест

Разработена е нова ваксина, базирана на иРНК, предназначена да помогне при ухапвания от кърлежи. Предклиничните тестове при морски свинчета показват, че ваксината подпомага имунната система при разпознаване на ухапване от кърлеж, което води до изместване на паразитите, преди да могат да предадат каквото и да било патогенно заболяване.

Защо са опасни?

Кърлежите пренасят над дузина опасни болести. Най-известната от тях е лаймската болест. Тя е причинена от бактерия наречена Borrelia burgdorferi. В миналото успешно са разработени ваксини, насочени специално към тази бактерия. Въпреки това, новият кандидат за ваксина използва различен подход. Това се случва благодарение на mRNA технология за насочване към самия кърлеж.

Ваксината се основава на същата технология на иРНК, която доведе до изключително успешното бързо разработване на ваксини срещу COVID-19 през 2020 г. Но вместо да насочва клетките в тялото да произвеждат конкретни протеини, за да атакуват SARS-CoV-2, тази ваксина насочва клетките да произвеждат редица протеини, открити в слюнката на чернокракия кърлеж Ixodes scapularis.

19ISP

Наречена 19ISP, иРНК ваксината съдържа инструкции за 19 различни протеина, открити в слюнката на кърлежите. Предклиничните изследвания успешно демонстрираха иРНК ваксината върху морски свинчета.

Ваксинирани с 19ISP, животинките развиват зачервяване на кожата както след ухапване, което показва, че имунната им система е била активирана и е набрала възпалителни клетки на мястото, за да се бори с инфекцията.

Учените са демонстрирали, че ваксината предизвиква бърз имунен отговор на мястото на ухапване. Те също така откриват, че ваксинираните морски свинчета устояват на инфекция с бактерията на лаймската болест, когато се сблъскват с кърлежи, пренасящи патогена. Това показва, че ваксина, насочена към ухапвания от кърлежи, може да бъде достатъчна за предотвратяване на повечето болести, пренасяни от тях.

Клинични изпитания тестващи тази нова ваксина при хора, може да са факт само след няколко години. Това предварително изследване обаче, предлага някои любопитни предупреждения. Докато ваксината се оказа ефективна при морски свинчета, изследователите откриха, че тя не е подходяща за предизвикване на имунитет срещу кърлежите при мишки.

Не е ясно защо това е така. Мишките са естествен резервоар за кърлежи, така че изследователите спекулират, че паразитите може да са развили уникални начини да съществуват заедно с тях. Ще са необходими допълнителни проучвания при други животни, за да се разбере по-добре, как може да се генерира имунитет срещу кърлежи в различни гостоприемници.

Уникална защита

Ваксината е уникална по начина, по който е насочена към носител на патоген, а не към самия патоген. Това означава, че трябва да предлага широкообхватна защита от всички видове болести причинени от кърлежи, а не само от един патоген.

Начинът, по който ваксината може да действа при хора, е чрез предлагане на знак на този, който е бил ухапан скоро след като кърлежът се е настанил. Това позволява на човек бързо да премахне кърлежа, преди да може да предаде някаква болестотворна бактерия или вирус.

Ваксината подобрява разпознаването на кърлежи. Подобно на ухапването от комар, ние усещаме кърлежа и реагираме. Ваксината ще доведе до зачервяване и вероятно сърбеж, така че да можем да разпознаем, че сме били ухапани и да извадим кърлежа бързо, преди той да има способността да предаде каквато и да е болест.

Сподели
Предишна страницаВиртуална обиколка с Google
Следваща страницаYettel стартира продажбите на HUAWEI nova 9 SE
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.