Може ли изпращането на по-малко имейли наистина да спаси нашата планетата

В борбата да запазим нашата безценна природа ние откриваме все повече аспекти от ежедневната ни дейност. Без да осъзнаваме, те оказват пряко влияние на планетата. Дали всеки имейл е нужен? Задължително ли е да бъдете педантични в отговорите, които не са абсолютно наложителни? Има ли друг начин освен чрез имейл. Ако се допитаме до британски служители, които търсят всевъзможни варианти да спасят околната среда, вероятно ще ви препоръчат да намалите вашите писма.

Не сме далеч от момента, когато ще бъдем силно насърчени да изпращаме по-малко имейли на ден, с които изразяваме безполезни и едноредови съобщения – например „благодаря“. Оказва се, че това би спестило много въглерод.

Наистина ли има значение?

Как могат имейлите да произвеждат въглерод? Повечето хора са склонни да възприемат интернет като облак, който съществува извън техния компютърен хардуер. Но реалността е, че когато изпратите имейл (или нещо друго), то върви по верига от енергоспестяваща електроника.

Вашият wi-fi рутер изпраща сигнала по кабели към местната централа. Оттам до телекомуникационна компания, а след това до огромни центрове за данни, управлявани от технологичните гиганти. Всеки от тях работи на електричество и всичко се сумира. Вярно е, че ефектът на един имейл върху такава масивна инфраструктура е малък, но умножете по милиард. В световен мащаб последиците не изглеждат чак толкова безобидни. По колко още начини вредим масово на околната среда без въобще да го осъзнаваме?!

Как се стигна до идеята

Служителите, които пропагандират тази идея, се позовават на прессъобщение на компания за енергия от възобновяеми източници Ovo Energy от преди една година. В него се твърди, че ако всеки британец изпраща по-малко благодарности по имейла си на ден, това ще спести 16 433 тона въглерод годишно. Цифрата изразява еквивалента на хиляди полети до Европа.

Проблемът обаче е, че дори ако съответните данни са грубо изчислени, това все пак ще бъде сериозна щета нанасяна от наша страна.

Годишните емисии на парникови газове в Обединеното кралство са били 435,2 милиона тона през 2019 г., така че въпросното количество тук е около 0,0037% от националната картина. Ако към тези цифри добавим влиянието на имейлите в световен мащаб, можем да получим доста стряскащи резултати. Така че следващия път, когато посегнете към бутона изпрати, помислете отново.