Негативните последици на напредналата възраст – вече можем да ги избегнем

Само няколко дози, експериментално лекарство може да обърне свързаните с възрастта спадове в паметта и умствената гъвкавост. Медикаментът, наречен ISRIB, вече доказал в лабораторни проучвания възможностите си за възстановяване функциите на паметта. Това се случва дори след увреждания дължащи се на когнитивни нарушения при синдрома на Даун. Прогнозира се предотвратяване на загубата на слух, борба с някои видове рак и дори засилване умствените възможности при някои животни.

Иновативно проучване

Изследователи постигат бързо възстановяване на младежките когнитивни способности при възрастни мишки. Последното е придружено от подмладяване на мозъка и имунните клетки, което може да помогне за подобрения в мозъчната функция. Изключително бързите ефекти на ISRIB показват значително забавяне на свързаните с възрастта когнитивни загуби. Данните сочат, че остарелият мозък не губи завинаги основните си когнитивни способности, както се предполагаше до скоро. Тези ресурси все още са налични, но са заклещени в порочен кръг от клетъчен стрес. Работата с ISRIB демонстрира начин да се прекъсне този цикъл и да се възстановят когнитивните способности, които са били зазидани с времето.

Рестартиране производството на клетъчни протеини

ISRIB е открит още през 2013 г. Той работи чрез рестартиране на механизмите за производство на белтъци на клетките. Медикаментът се регулира от един от тези стресови отговори, т.е. клетъчен механизъм за контрол на качеството, наречен интегриран отговор на стреса. Когнитивните дефицити при пациенти с TBI често се оприличават на преждевременно стареене. Добре известно е, че то компрометира производството на клетъчни протеини в тялото, тъй като стресови фактори или хронично възпаление износват клетките.

ISRIB възстановява когницията при животни с черепно-мозъчна травма, което в много отношения прилича на ускорена версия на когнитивния спад, свързан с възрастта. В новото проучване изследователи са обучавали възрастни животни да избягат от воден лабиринт чрез намиране на скрита платформа. Това е задача, която обикновено е трудна за научаване от възрастните екземпляри. Но тези от тях, които са получили малки дневни дози ISRIB по време на тридневен тренировъчен процес, са успели да изпълнят задачата много по-добре от животни на същата възраст, които не са приемали лекарството.

След това изследователите са тествали, колко дълго продължава това когнитивно подмладяване и дали може да се обобщи за други умения. Няколко седмици след първоначалното лечение с ISRIB, те са обучили същите мишки, да намерят изход от лабиринта, който се е променял ежедневно. Гризачите, които са получили кратко лечение с ISRIB три седмици преди това, все още се представят на младежки нива, докато нетретираните мишки продължават да се борят.

При хората

За да разберат как ISRIB може да подобри мозъчната функция, учените са изследвали активността и анатомията на клетките в хипокампуса. Това е мозъчен регион с ключова роля в ученето и паметта. След като е била приета единична доза ISRIB, често срещаните признаци на стареене на невроните изчезват. Електрическата активност става по-висока и реагираща на стимулация, а клетките показват по-стабилна свързаност с другите около тях. Същевременно се подобрява способността за формиране на стабилни връзки.

Някой може да си помисли, че подобна намеса е критичен механизъм за клетъчната безопасност. Възможно е да има сериозни странични ефекти, но досега във всичките си проучвания изследователите не са наблюдавали нито един.