Нова система без батерии дава на устройствата безкраен живот

Компютърни инженери разработиха система без батерии, която позволява на електронните устройства да работят периодично с добита енергия, като например слънчева. Това би им осигурило безкраен живот. Системата може да помогне за значително намаляване на електронните отпадъци.

Системата, наречена BFree, позволява на устройствата да работят безпроблемно всеки път, когато е налично захранване. Това определя ново движение на устойчива електроника „направи си сам“. Системата е проектирана да помогне за справяне с проблема с електронните отпадъци, 53 милиона тона от които се произвеждат в световен мащаб всяка година.

Python и BFree

Екипът от изследователи разработи система BFree. Тя е устойчива по отношение на прекъсване на захранването. Също така, в основата и е широко използваният език за програмиране Python. BFree включва и хардуер за събиране на енергия, наречен BFree Shield, който е еволюция на предишната работа на същия екип.

Миналата година те представиха Game Boy без батерии, наречен „ENGAGE“. Той се захранва единствено от кинетичната енергия при натискането на бутони. Машината се рекламира като устойчива форма на електроника. Тя може да проправи пътя за дълготрайната електроника в бъдещи космически мисии, тъй като не се нуждае от батерии или слънчева енергия, за да работи.

Бъдещите версии на BFree вдъхновени от възможностите за програмиране без батерии, ще бъдат полезни за космоса и особено за малките спътници, които се захранват изцяло от слънчева енергия. Новата система е еволюция на технологията „ENGAGE“ и позволява на всеки да направи своя собствена устойчива електроника.

Иновацията ще помогне за намаляване на огромния брой изтощени батерии, които завършват като електронни отпадъци. Вместо да се питаме как да удължим живота на батериите, може би е редно да се запитаме, как да работим без тях?

Хардуер без батерии

Системата е създадена с цел да „демократизира“ устойчивия хардуер без батерии на екипа за Maker Movement. Движението Maker се разраства всяка година и е отговорно за безброй електронни устройства, което води до нарастващ проблем с електронните отпадъци. Това би имало ужасна екологична цена за околната среда.

С новата технология екипът казва, че дори начинаещите програмисти могат да превърнат сензор за движение, задвижван от батерия, в сензор със слънчева енергия с безкраен живот. Системата BFree позволява на устройствата да работят постоянно. При прекъсване на захранването системата спира изчисленията. След това, когато захранването се върне, то се възобновява автоматично, без да е загубило никаква памет и без да се налага да преминавате през обширен списък от операции.

Новият метод може да представлява широкообхватен пробив за електрониката, позволяващ радикално намаляване на електронните отпадъци чрез проекти за електроника „направи си сам“, които набират все по-голяма популярност.