Приложенията ще предлагат начин за изтриване на акаунта от началото на 2022 година

Иновациите в сферата на мобилните технологии никога не спират. Те са абсолютно необходими за набиране на нови фенове и запазване на старите такива. Една от компаниите, която защитава неизменно интересите на своите привърженици е Apple. Разработчиците, които позволяват на потребителите да създават акаунт в своите приложения за iOS, iPadOS и macOS, скоро ще трябва да предложат на хората метод за изтриване на акаунтите им в приложения. Apple смята, че от 31 януари всички предлагани приложения и техните актуализации ще трябва да включват въпросната опцията.

Високите стремежи на професионалистите

Компанията обяви новото изискване заедно с други промени в настройките на App Store на световната конференция на разработчиците на Apple през юни. Това се случва като част от стремежа на фирмата да даде на потребителите повече контрол върху техните собствени данни. Компанията винаги е залагала на изключително високите нива на сигурност и защита.

Apple не само изисква подобряване на услугите, но разработчиците трябва да позволят на хората да инициират изтриване на акаунта си от приложението, така че последното може да ви изпрати до уебсайт или дори до чат с негов представител, преди да можете действително да затворите акаунта си.

Нуждаем ли се от това?

Остава да видим, колко полезно всъщност ще бъде това изискване на практика, като се имат предвид триковете, които много разработчици използват, за да ни насърчат да останем техен абонат. Все пак, ако имате акаунт в приложение, изтриването му ще бъде едно главоболие по-малко, което никак не е лошо. Надяваме се, че това ще улесни хората да се откажат от абонаменти и приложения, които всъщност не използват. Но както всяка нова услуга и тази ще доведе до разделение на мненията.

На някои места по света, страниците към App Store на iOS 15, iPadOS 15 и macOS Monterey вече имат бутон Докладвай проблем. Това ни дава възможност да маркираме всички проблеми или притеснения, които имаме с дадено приложение и да уведомим Apple. Функцията засега е достъпна в Австралия, Канада, Нова Зеландия и САЩ. Apple планира да пусне опцията в повече региони по-късно идната година.