настолни игри ттМакар половината от 2015-та да отмина, донякъде неусетно, все още предстои да видим какво ще ни предложат издателите на настолни игри на двете големи събития до края ѝ – Gen Con и Essen Spiel. Междувременно Kickstarter сцената на бордовите игри расте с все по-големи темпове и независими дизайнери ни изненадват всеки ден. В следващите редове ще ви представя пет игри, които очаквам с нетърпение. Ето ги и тях:

5. Conan – Monolith Board Games LLC

настолни игри 6Ако трябва да съм честен играта, която сложих на пето място в класацията няма големи шансове да излезе в рамките на годината, но винаги можем да помечтаем. Conan е резултат от супер успешна Kickstarter кампания и представлява полукооперативна приключенска игра с миниатюри, много наподобяваща Descent и Star Wars: Imperial Assault.

Като от скоро запален фен на миниатюрите, няма как да пропусна игра, която включва не една или две, а цели 74 от тях, и то само в базовата игра! Това, което направи толкова успешна кампанията за финансиране на играта обаче, бяха възможностите да добавим стотици различни фигурки, както на персонажи, така и на декор, с които можем да направим Conan едно наистина красиво и епично (особено в цената) приключение.

Фактът, че създателите на Conan – Monolith, са я базирали изцяло на романите и разказите на Робърт Хауърд (което означава, че няма да видим Арнолд в ролята на Конан) също прави добро впечатление. Освен хубави фигурки и единен стил обаче, те ни обещават интересна система от кампании и независими сценарии, които ще преведат Конан и комапния през няколко локации с разнообразни задачи и история. Бойната система също изглежда обещаващо – тя ще разчита на зарове в различни цветове и сила в зависимост от умението на конкретния персонаж.

настолни игри 7Полукооперативният елемент на играта се проявява в ролята на Опонента – един от играчите, който застава на страната на „лошите” и има за цел да попречи на героите в приключенията им. А освен, че получавате възможност да прецаквате приятелите си, ще контролирате и всевъзможните орди от твари (спечелиха ме с некромансера), включени в Conan.

Conan ще може да се играе от двама до петима играчи – един Опонент и един до четирима приключенци. Monolith обещават, че един сценарий няма да отнема повече от час като в базовата игра ще имаме дванадесет от тях на разположение.