Компанията си партнира с Rolls-Royce, за да изгради самолет за свръхзвуково пътуване

Предприятието за космически туризъм Virgin Galactic обяви, че подписва споразумение с Rolls-Royce за разработване на самолет за свръхзвуково летене. Британската аерокосмическа компания Rolls-Royce има забележителна история, по повод произвеждането на самолетни двигатели, включително изграждането на двигателите, захранващи свръхзвуковия самолет Конкорд. Макар последният да беше спрян от експлоатация поради нелепа катастрофа, предприемачите продължават да се борят за постигане на плановете си. Отделна тема е цената на билетите и до колко е било рентабилно поддържането на самолети от този вид.

Мечта или реалност

Свръхзвуковото пътуване е дългосрочен план за Virgin Galactic. Компанията отдавна е обявила стремежите си да разработи космически кораби за многократна употреба. Целта е да се изпращат хора на кратки туристически полети до космоса. Иновативните конструктори работят в тази насока повече от десетилетие.

Постиженията до тук

Virgin Galactic обяви, че е завършила прегледа на концепцията за подобна мисия, заедно с НАСА. Акцентът е бил поставен върху свръхзвуковия дизайн на превозните средства. Сега компанията ще си партнира с Федералната авиационна администрация за създаване на рамка и сертифициране на самолета за полет. Преди това рисковата група на Boeing инвестира 20 милиона долара във Virgin Galactic. Стремежът е да се подпомогне компанията в изграждането на свръхзвуковото летящо средство.

Напредъкът до тук е голям, но всички обединени в проекта се надяват да прескочат съществуващата граница на високоскоростните пътешествия. Британската аерокосмическа компания Rolls-Royce има забележителна история в производството на самолетни двигатели. Не става дума само за захранването на свръхзвуковия самолет Concorde, който беше единственият по рода си модел обслужващ гражданската авиация, но и задвижването на масови самолети, като Airbus.

Virgin Galactic

Първоначалният свръхзвуков дизайн цели да постигне три пъти по-висока скорост от тази на звука, използвайки самолет с делта-крило. Фирмата заяви, че самолетът ще може да превозва между 9 и 19 пътници и ще пътува на височина над 60 000 фута.

Задоволени страсти

Докато фокусът на компанията е бил насочен към бизнеса в космическия туризъм, анализаторите на проекта изтъкват потенциала на свръхзвуковия самолет. Той би трябвало да наруши пазара на търговските авиокомпании, но не и да измести фокуса на потребителите. Фирмата прогнозира 800 милиарда долара годишни продажби до 2040 г. за пътуване с висока скорост, при това извън земната орбита.

Жестока конкуренция

Стремежът на компанията я вкарва в надпревара за развитие срещу няколко други частни фирми, някои от които работят над свръхзвуков самолет от ново поколение от няколко години. Имена като Boom Supersonic, Aerion Supersonic и Spike Aerospace също разработват свръхзвукови летящи обекти, надушили огромната пазарна ниша, която се очертава. Очаква се въпросните фирми да извършат тестови полети още през 2023 или 2024 година. А на нас не ни остава нищо друго освен да се надяваме на достъпни цени, когато въпросните пътешествия станат факт.