Полезен товар в космоса

Космическите сили на САЩ изстреляха ракета в космоса, натоварена с американски шпионски сателити, чиято мисия е да извършва разузнавателна дейност на всякакви противникови активи, които биха могли да представляват заплаха в космоса.

В непрестанната борба за надмощие, способите на страните за превес не ни изненадват отдавна. 

Сателитите са част от свръхсекретен полезен товар на Националната разузнавателна служба. Той беше изстрелян от Кейп Канаверал във Флорида на върха на ракета Atlas 5 на United Launch Alliance.

Къде се позиционира?

Тяхната дестинация е геосинхронната орбита на голяма надморска височина, която обикновено се използва от военни и метеорологични сателити. Това ще им позволи да поддържат една и съща позиция в небето.

Идеята на мисията е да се постави сателит в орбита, който да служи за наблюдение в този орбитален режим. Така САЩ ще получава информация, какво се случва всеки ден. Страната иска да бъде подготвена, ако настъпи нещо неочаквано. В това число са поставени потенциално сериозни събития, които може да представляват заплаха с висока стойност.

Изстрелването на ракетата е емблематично при ожесточеното съревнование между световните сили. Всички се стремят към господство не само с шпионски космически кораби, но и други активи. Говори се, че както Русия, така и Китай работят върху антисателитни технологии, което поражда опасения сред служителите на космическите сили.

Тиха заплаха

Въпреки че голяма част от полезния товар на ракетата и нейната мисия са класифицирани, представителите на космическите сили заявиха публично, че сателитите са проектирани да им дават по-добър изглед в геопояса. Това е регион на повече от 22 000 мили над екватора на планетата, като част от секретна мисия, наречена „Silent Barker“.

Основен елемент на изненада е невъзможността на противника да знае, какво могат и какво не могат да видят. Все пак страната иска конкуренти да са наясно, че имат очи в небето, които са информирани непрекъснато, какво всъщност се случва.

САЩ иска да запази защитата и способността си за откриване на евентуални заплахи. Налични са различни по вид индикации и предупреждения, които биха сигнализирали за всичко извън нормалното. Това до голяма степен може да окаже възпираща роля.

Очаква се още сателити ще се присъединят към съществуващите като част от последваща мисия. Правителствените агенции се стремят системата за шпионски космически кораб да бъде напълно онлайн до 2026 г., което без съмнение ще засили надпреварата за въоръжаване в орбита.

Сподели
Предишна страницаМожем ли да пишем във вода?
Следваща страницаПризнаци на живот
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.