Забелязани са възможни признаци за живот на далечна планета

Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА забеляза едно сериозно и ранно доказателство, че екзопланета може да има признаци на живот. Тя се намира на около 120 светлинни години. По-предварителни данни е покрита с огромен океан, който твърде вероятно крие живи организми.

Телескопът откри молекула, наречена диметил сулфид (DMS). За нея е известно, че може да бъде произведена само от живи организми. Това е неоспорим факт, поне тук на Земята.

Планета наречена K2-18 b

В добавка на това, изследователите са идентифицирали метан и въглероден диоксид в атмосферата. Това показва, че новооткритата планета е покрита с океан и има богата на водород атмосфера.

K2-18 b обикаля около своята звезда-домакин. Тя е хладно джудже в съзвездието Лъв на около 120 светлинни години. Намира се в обитаемата зона на системата, което означава, че технически получава достатъчно радиация от звездата, за да съществува течна вода на нейната повърхност.

Небесното тяло е открито за първи път от мисията K2 на НАСА през 2015 г. Сега благодарение на подробните наблюдения на Джеймс Уеб изследователите успяват да разкрият присъствието на въпросните молекули. Вълнението около откритието е осезаемо.

Светът на океана

Размерът на планетата се колебае между този на Земята и Нептун. Тя е вид екзопланета, наричана „субнептун“. Тъй като този вид обекти са твърде различни от всяка планета в нашата собствена слънчева система, можем само да правим обосновани предположения за тяхната природа. Отдалечеността на обекта поставя допълнителни затруднения пред учените.

Въпреки че този вид планета не съществува в нашата слънчева система, суб-Нептуните са най-често срещаният тип небесни обекти известни в галактиката, до този момент.

Учените са успели да получат най-подробния спектър за обитаема зона досега. Това им позволява да разработят молекулите, които съществуват в нейната атмосфера. Все пак е твърде рано да се заключи, дали K2-18 b гъмжи от живот. Изследователите спешно се нуждаят от повече данни. Ако последните бъдат потвърдени, предстоят още много анализи, които ще бъдат отговорни за крайните заключения.

За щастие те вече са на път, благодарение на спектрографа MIRI (Mid-Infrared Instrument) на JWST. Крайната цел е идентифициране наличието на живот. Това ще покаже дали екзопланетата е обитаема. Този факт би променил коренно нашето разбиране за мястото ни във Вселената. Откритията са обещаваща стъпка към по-задълбочено разбиране на космическите световете.

Сподели
Предишна страницаШпионски сателити
Следваща страницаНово находище на литий
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.