Шапка захваща скалпа с електричество и спомага за обръщане процеса на оплешивяване

Този прототип на шапка, която е изпълнена с лепенки, които излъчват малки количества електроенергия е в състояние да обърне процеса на прогресивно оплешивяване.

Начина на действие

Електрическият пластир приложен при мишки без козина, спомага за растежа й. Учените са обнадеждени, че могат да обърнат процеса на оплешивяване при мъжете, когато носят специално проектираната бейзболна шапка.

Повечето от представителите на мъжкия пол, които не искат да се лишават от своята коса, лекуват косопада с миноксидилов лосион, финастеридни хапчета или операция за трансплантация на коса. Но миноксидилът не работи за всички, финастеридът може да намали сексуалния нагон и фертилитета, а операцията е болезнена и скъпа.

Доказано е, че стимулирането на скалпа с електрически импулси възстановява растежа на косата. Това обаче не е много практично лечение, тъй като включва прикачване към машина или батерия в продължение на няколко часа всеки ден.

За да преодолеят това препятствие, изследователи от Университета на Уисконсин-Мадисън са разработили безжичен пластир. Той се придържа към скалпа и генерира електрически импулси, като използва енергия от произволни движения на тялото.

Пластмасовият пластир с дебелина 1 милиметър съдържа слоеве от различно заредени материали. Те произвеждат електричество, когато влязат в контакт с косата. Това явление е известно като трибоелектричен ефект.

Когато гъвкавият пластир е бил прикрепен към гърбовете на плъхове, движенията им са го принуждавали да се огъва и разтяга, активирайки трибоелектричния ефект. Получените електрически импулси стимулират по-бързото възстановяване на окосмяването в сравнение с лосион миноксидил и инертен физиологичен разтвор.

Екипът на учените тества пластира върху мишки, които са без козина, поради генетичен дефицит във факторите за растежа й. След девет дни козината нараства с дължина 2 милиметра. За съседни участъци третирани с миноксидил и физиологичен разтвор нарастването е било само 1 милиметър. Плътността на козината също се е различавала. Три пъти по-голяма е била при третираните с пластири участъци, в сравнение с обработваните с миноксидил и физиологичен разтвор.

Пластирът изглежда действа, чрез стимулиране отделянето на естествени химикали, които насърчават растежа, чрез кератиноцитите и съдовия ендотел.

Модерно и полезно

Екипът е проектирал бейзболна шапка, която обхваща целия скалп в трибоелектричните материали, за да стимулира растежа на косата, и търси одобрение да го тества при мъже в клинично изпитване. Увереността, че ще работи идва от опитите с мишки. Няма да представлява неудобство при носене поради производството на много нежни електрически импулси.

Въпреки това шапката ще работи само при мъже, които в момента губят косата си или наскоро са оплешивели, защото кожата губи способността си да генерира нови космени фоликули след много години.

Шапката също е малко вероятно да работи, когато мъжете спят, защото те няма да произведат толкова движения, за да захранват устройството. Носенето й по няколко часа на ден трябва да е достатъчно, за да се получат добри резултати.