Първата в света сграда от въглероден бетон е в процес на изграждане

Изследователи от Техническия университет в Дрезден заедно с експерти от германската архитектурна фирма Henn разработват първата в света сграда от въглероден бетон. Това може да намали емисиите на въглерод с до 50%.

Екипът, който стои зад проекта, ще използва нов метод за подсилване на бетона в нова сградата с въглеродни влакна, а не стоманени пръти. Това е част от финансиран от германското федерално министерство на образованието и научните изследвания проект, насочен към разработване на строителни иновации, наречени „C³ – Carbon Concrete Composite „.

Цел – намаляване емисиите на CO2

Сградата, наречена The Cube, в момента се строи в кампуса на TU Dresden University. Материалът от въглероден бетон е четири пъти по-здрав от традиционния, като в същото време е четири пъти по-лек, поради намаленото изискване за допълнителни структурни секции.

Новоразработеният въглероден бетон позволява същата структурна якост, като същевременно се използва далеч по-малко бетон. С този нов строителен материал леките, но здрави въглеродни влакна позволяват гъвкава и спестяваща ресурси конструкция. Използването на този иновативен материал може да намали емисиите на CO2 в строителството до 50%.

Разработчиците зад втората високоскоростна железопътна линия на Обединеното кралство наскоро обявиха, че ще използват метод за изграждане на 3D печат, при който бетонът е подсилен с графен вместо стоманени пръти. Това също ще намали значително въглеродните емисии.

Радикално преосмисляне на архитектурата

Бетонът използван за The Cube ще бъде подсилен с прежда от въглеродни влакна. Тя е създадена чрез извличане на почти чисти въглеродни кристали чрез процес на термично разлагане, известен като пиролиза. След това преждата се тъче в мрежа, върху която бетонът се излива преди втвърдяване. Тъй като въглеродните влакна не ръждясват, въглеродният бетон също е по-издръжлив за по-дълъг период от стоманобетонния армиран материал. Конструкциите могат да бъдат много по-тънки поради липсата на стоманени пръти. Последните изискват по-голяма дебелина, за да се предотврати проникването на вода.

Това ще даде възможност за бъдеща архитектура, в която екологично чистият дизайн е съчетан със свобода и радикално преосмисляне на най-основните строителни елементи.

The Cube ще включва покрив, който се сгъва, за да играе ролята и на стена. Позволявайки на стената и покрива да се сливат функционално един в друг като органичен континуум, ще имаме много повече възможности. Подобни проекти отварят не само нова форма на архитектурен дизайн, но и променят методите за строителство. Те ще причиняват много по-малко щети на околната среда.