Той ще е един от най-ярките обекти в нощното небе

Огромният комуникационен сателит от следващо поколение BlueWalker 3 се превърна в един от най-ярките обекти, видими в нощното небе.

Новият сателит притежава способността да превръща обикновените смартфони в сателитни такива. Той може да постави началото на ново поколение сателити, които създават много повече светлинно замърсяване от по-старите и малки предшественици. Бързо нарастващите мега-съзвездия от интернет сателити вече опорочават наблюденията на изследователите върху обекти отвъд Земята. BlueWalker 3 е най-яркият спътник в ниска околоземна орбита досега и астрономите се опасяват, че това е само върхът на айсберга.

Различно нощно небе

Иновацията все още не се е превърнала в проблем, но е на път да промени нощното небе. BlueWalker 3 е почти толкова ярък, колкото осмата най-ярка звезда, видима от Земята, Procyon. Само Луната, Юпитер, Венера и седем звезди в нашето нощно небе са по-ярки от BlueWalker 3. Това се основава на наблюдения на професионални и любители астрономи от Чили, САЩ, Мексико, Нова Зеландия, Холандия и Мароко.

Колкото по-голям е един сателит, толкова по-ярък е той. Това се налага поради повишената повърхност, която отразява светлината. BlueWalker 3 е най-яркият спътник в небето поради размера си. Той се гордее с цели 64 квадратни метра. Това е най-големият комерсиален комуникационен масив в ниска околоземна орбита, но може да не продължи дълго, тъй като е само прототип за още по-големи спътници, разработени от AST SpaceMobile и подкрепени от AT&T.

Как ще въздействат?

Сателитните следи могат да възпрепятстват телескопични наблюдения. Ярки, подобни на звезди обекти, летящи по небето, ще затруднят изучаването на съзвездията. Тези обекти увеличават сиянието на общия фон, което прави много по-трудно виждането на мъглявини, облаци прах и по-фини детайли.

По-яркото нощно небе създава проблеми за дивата природа, като птиците, които се ориентират на звездна светлина. В историята, нашият възглед за звездите също е имал неизмерима културна и духовна стойност. С нарастване на светлинното замърсяване, дете родено на място, където 250 звезди са видими през нощта, може да е в състояние да види само 100, докато навърши 18 години, установиха някои изследвания.

По-добър интернет

BlueWalker 3 стана първият сателит, който успешно насочи аудио разговор между два немодифицирани смартфона без нужда от клетъчни кули. Това подкрепя положителното въздействие, което футуристични усторойства като BlueWalker 3 могат да имат върху подобряването достъпа до интернет и комуникацията за много части на света, които сега имат проблеми с това. Работата му ще стимулира индустрията и потребителите да подкрепят технологии, които минимизират светлинното замърсяване.

Компаниите могат да променят дизайна, за да отразяват по-малко светлина. В бъдеще регулаторите може да изискват оценка на въздействието на сателита върху нощното небе като част от процеса на разрешаване преди изстрелването.