Учени в шок от ново лекарство

Учените са заинтригувани от лекарство, което изглежда дава на мишки ползите от упражнения, без всъщност да използват физическа активност. Изследването залага на новоразработено съединение SLU-PP-332. То е помогнало на затлъстели мишки да отслабнат. Очевидно лекарството е убеждавало телата им, че преминават в режим на тренировка.

Това води до по-бърз метаболизъм, повече енергия и издръжливост. Всичко това е постигнато без реални упражнения.

В основата си съединение влияе на скелетните мускули да направят същите промени, които виждаме по време на тренировка за издръжливост. SLU-PP-332 има за цел да постигне това чрез насочване на EFF протеини. Именно те активират най-поглъщащите енергия тъкани на тялото, като мозъка, сърцето и други мускули. Въпросните протеините се освобождават естествено по време на тренировка. До този момент никой не е успял да постигне това по изкуствен път.

Мишки на линия

Когато мишките приемат лекарството се вижда, че метаболизмът на цялото им тяло се обръща към използването на мастни киселини. Това е много подобно на процесите съпровождащи тренировките или гладуването при хората. В резултат на това гризачите започват да губят тегло.

Все пак трябва да имаме предвид, че мишките не са хора. Все още нямаме представа как лекарството ще се отрази на нас. Това не са първите изследвания с подобни вдъхновяващи резултати.

Имитиращи упражнения

Този клас лекарства отдавна е класифициран в сферата на чудодейните. Въпреки това малко от тях са одобрени от FDA. Лекарства за отслабване и издръжливост при тренировки, които обещават на потребителите ползите на упражненията без да влагат действителна работа са много, но ефектите за съжаление не отговарят на обещанията.

През 2018 г. изследователи представиха преглед на няколко подобни медикамента. Критично настроени учени твърдяха, че терминологията за описване на ефекта на всяко перорално съединение, което претендира да има подобни свойства, трябва да се фокусира върху тесен диапазон от биологични пътища, активирани от всеки даден агент, така че специфичността и ограниченият отговор към това лекарство да са точно дефинирани.

Открийте разликите

В подкрепа на SLU-PP-332, той наистина изглежда различен от своите предшественици. Това се отнася и за протеините, към които е насочен. Медикаментът може да се окаже по-полезен от очакваното. При проучвания върху мишки изследователите не са открили сериозни странични ефекти.

Подобно на Ozempic, Moujnaro и Wegovy, новите лекарства също могат да внесат промени в играта при лечението на затлъстяването. Също така може да се говори за лекуване на различни метаболитни заболявания по биологичен път. Потенциалният имитатор на упражнения би могъл да поддържа хората по-здрави с напредване на възрастта.

Сподели
Предишна страницаНово зарядно устройство за EV
Следваща страницаАмбициите на Microsoft
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.