Тя достига до невъзможни за шофиране места

Независимо колко добър е офроуд автомобилът, има места, на които той просто не може да се управлява. Ето защо инженерите на Hyundai работят върху превозно средство, което може да премине и най-трудния терен.

Hyundai Tiger X-1 има четири колела. Всяко е задвижвано от електрически мотор. Те са монтирани в края на дълъг, огъващ се крак. Автономното превозно средство ще се движи доколкото може на колелата си, но когато срещне препятствия, които не може да преодолее, ще се изправи и ще премине над тях. Краката също могат да се огъват, когато колелата се търкалят по неравен терен, поддържайки центъра на тежестта. Превозното средство може да се движи във всяка посока.

Hyundai Tiger е проектиран да ходи на места, където други превозни средства не могат. Компанията предвижда да го използва за трудни спасителни операции след природни бедствия, като земетресения. Автономното превозно средство не е предназначено да превозва хора, а само консумативи.

Transforming Intelligent Ground Excursion Robot

X-1 има експериментален характер и може да се свързва с безпилотни въздушни летателни апарати, които да го транспортират до и от отдалечени места, каза Hyundai. Колата и дронът могат самостоятелно да зареждат батериите си, когато това е необходимо.

Това концептуално превозно средство е подобно на Hyundai Elevate. Последното беше представено като анимация на изложението за потребителска електроника през 2019 г. Изкуството на Elevate предлага по-голямо превозно средство, предназначено да превозва хора.

Устройството ще изисква поне още пет години разработки и тестове, преди да е готово за реална употреба. Транспортно средство като Elevate, което може безопасно да превозва хора, ще отнеме повече време.

Широко приложение

Tiger се разработва от студио New Horizons базирано в Калифорния. То е подразделение на Hyundai Motor Group, което проектира коли, които могат да отидат там, където обикновените автомобили и камиони не могат. Такива биха могли да се използват за изследване на повърхността на Луната или други планети. Те могат да се приложат и за улесняване достъпа на хора в инвалидни колички, като повдигат и спускат с лекота нужните съоръжения.

Hyundai води преговори за придобиване на контролен дял в компанията за роботика Boston Dynamics, но ръководителите заявиха, че Boston Dynamics не е участвала в този проект. Вместо това Hyundai е работил с компания за дизайнерски софтуер Autodesk и Sundberg-Ferar-фирма за концепции на превозни средства.