3D живо мастило може да ни осигури сгради, които се ремонтират сами

Последните няколко години сме заливани от неподозирани технологии. Една от тях е появата на 3D печати и мастило. Иновативният метод обещава да построи къща само за няколко дни, да ни оборудва с оригинални превозни средства и да осигури органи за трансплантация. Дори да се абстрахираме от последното, сега се оказва, че материалът може да притежава свой собствен живот и да се самосъздава.

Живи съставки

Учените са разработили органично мастило, което може да се използва за отпечатване на живи материали. Те от своя страна могат да бъдат приложени за създаване на 3D структури. Екипът генетично конструира клетки за E. Coli и други микроби, за да създаде живи нановлакна. След събирането на последните и добавянето на други материали може да се произведе мастило. То спокойно може да се приложи в употребата на стандартен 3D принтер.

Как се стига до идеята?

Изследователите са се опитвали да произвеждат живи структури и преди, но е било трудно тези вещества да паснат в предвидените 3D конструкции. Това не се е оказало проблем тук. Учените създадоха материал, който освобождава противораково лекарство, когато се индуцира с химикали, докато друг отстранява токсини от околната среда. Дизайнът на тези изходни структури може да бъде съобразен и с други приложения според нашите нужди.

Дългият път до целта

За съжаление все още сме далеч от всяко практическо използване. Дори и да разполагаме с материал от този вид, към този момент не е ясно, как бихме произвеждали и употребявали мастилото масово. Въпреки това, идеята носи съществен потенциал извън непосредствените медицински усилия и борбата ни срещу замърсяването.

Създателите са предвидили и създаването на сгради, които се ремонтират сами. Към футуристичните приложения спадат и самостоятелно сглобяващи се материали за структури, които удачно биха могли да се използват на Луната или Марс. Последните също така биха могли да намалят нуждата от ресурси на Земята. Мастилото може дори да се произвежда само при правилните обстоятелства. В близко бъдеще е възможно да не се нуждаем повече от няколко основни ресурса, за да произведем каквото ни трябва.