Изцяло електрическите 360° стави осигуряват на новия Atlas нечовешки движения

Boston Dynamics има нов хуманоиден робот. Това е следващото поколение, изцяло електрически робот Atlas.

Докато новият и старият Atlas споделят едно име, те могат да бъдат много различни, когато става въпрос за конструкция. Старият Atlas е изследователска платформа и вирусна сензация, която може да се справи с почти всякакъв терен, да прави задни салта и да вдига тежки предмети. Той се захранва от тежка и сложна хидравлична система.

Новият Atlas е изцяло електрически и изглежда, че е малка част от размера и теглото на хидравличната версия. Освен това разполага с капаци около всички основни компоненти, с удобни за потребителя дизайнерски елементи като огромна статусна лампа в главата и светещ бутон за захранване.

Подобрена версия

Hydraulic Atlas се оттегля, за да направи място на изцяло електрическата версия. Компанията публикува последно видео за сбогом с хидравличния модел на страницата си в You Tube, което проследява историята на проекта.

Атлас е правил много хитри трикове през годините, но за да стигне до там, е необходимо много обучение. Нагледно се разбира, колко тромава може да бъде хидравликата. В един момент изглежда, че кракът на Атлас напълно се отчупва и хидравличната течност блика по целия под. Друг път роботът просто изпуска теч и фина мъгла под високо налягане се пръска навсякъде. Всичко това е придружено от куцане. Течността има червен оттенък, така че с малко въображение може да се направи аналогия с кръв.

Напред в бъдещето

Новият Atlas заменя тази сложна и разхвърляна хидравлична система. Той показва някои впечатляващи способности.

Виждали ли сте някога хуманоиден робот да се изправя? Atlas може да го направи, при това по възможно най-зловещия начин. Тялото лежи с лицето надолу, а краката се повдигат нагоре във въздуха. Поставят се надолу от лявата и дясната страна на дупето на робота и се позиционират плоско на пода. След това роботът извършва най-дълбокия клек, който някога сте виждали, като бедрата се въртят на около 270°.

След това тялото прави най-дивото завъртане. Точно под тазобедрената става има друга с 360° в бедрото. Тя е без човешки аналог. Това позволява на всеки крак да се върти надлъжно, без изобщо да движи бедрата или тялото. Така десният крак прави въртене на 180 градуса на място. След това левият прави същото, като целият торс се завърта и изведнъж роботът е обърнат в другата посока. Това е обрат с нулев радиус, но е трудно да се направи адекватно описание.

Този вид движение би било невъзможно с хидравлични линии, висящи навсякъде. Всяко движение на стария Atlas се извършваше с оглед на ограниченията на хидравличната линия.

Без ограничения

Не съществуват никакви ограничения на обхвата на движение с електрическите стави. Докато коленете на робота изглеждат нормални, главата, торсът, бедрата и раменете изглеждат като неограничени 360° стави. Благодарение на контактни пръстени, които могат да прекарат електрически проводници към въртящ се обект, всички тези съединения вероятно могат просто да се въртят вечно и да нямат изходна позиция. Сега разбираме, защо Boston Dynamics нарича новия Atlas „най-динамичният хуманоиден робот в света“.