Учените се опитват да създадат магнит достатъчно силен, за да повдигне самолет

Масивните магнити не са новост. Но тези, с които разполагаме в момента имат редица ограничения. Сега изследователите са се заели да ни изненадат с мащабите на новия магнит. Неговите способности може да са отвъд всичко, което сме очаквали.

Учени от Франция най-накрая получиха един от най-новите си и впечатляващи инструменти в опит да създадат ядрен синтез: огромен по силата си магнит.

Изследователи от Международния термоядрен експериментален реактор (ITER) вече тестваха първата част от разработката. В опита се включи и американски производител, който е спомогнал за направата на магнита. Когато е напълно сглобен, той се кипри на зашеметяващите 18 метра височина и разполага с диаметър от 4,25 метра. Изобретението е достатъчно мощно, за да успее да повдигне цял самолетоносач.

Първокласни данни

Самият магнит всъщност е известен като „централен соленоид“. Той ще се използва като свръхпроводник за постигане на невероятни количества топлина и налягане. Последните са необходими за производството на ядрен синтез. Соленоидът може да генерира магнитно поле приблизително 280 000 пъти по-силно от това на Земята. Трудно е да си представим, какво можем да постигнем с подобна мощ.

Успешният край на тази първа по рода си разработка увеличава увереността на учените, че са в състояние да завършат сложното инженерство на иновативния магнит. Целите за неговото използване на този етап може и да са ограничени, но възможностите които ни представя са достатъчни, за да се стремим към успешен край.

Слънце на Земята

Ядреният синтез е бил изключителен стремеж за много учени през годините на проби и грешки. Въпреки че последният обещава чиста енергия, която ще намали емисиите на парниковите газове, той е изключително труден за постигане. До този момент инженерите все още не са произвели реактор, който да произвежда повече енергия, отколкото консумира.

Въпреки това, термоядреният реактор ITER е планиран да бъде един от най-големите на този етап и мнозина смятат, че това е едно от най-обещаващите усилия, за да се постигне неуловимата цел на ядрения синтез. В предвид бързите темпове на развитие при новите технологии може би не сме толкова далеч от заветната цел.