Може би не сме далеч от момента, в който филмът Терминатор, ще ни се стори безкрайно реален

Ежедневието ни бавно и сигурно се превзема от автоматизираните машини, които се опитват да изместят човешката дейност на почти всяко ниво. Доставки, шофиране, готвене и какво ли още не. Все по-често наблюдаваме роботи заети с обслужващи дейности. Дали спестените средства от работна ръка няма да се окажат в наша вреда?

Ако искате да изпробвате късмета си срещу онези изключителни системи за сигурност, които бродят по световните улиците и паркинги, ще трябва да се почувствате упълномощени да се изявите, като супер човеци и да се опитате да им се противопоставите.

Добронамерени или враждебни

Дори ботовете за сигурност да не са под формата на терминатори с оръжие, те имат смущаващо присъствие край нас. Наблюдават и изследват общностите, като патрулират и събират данни. Хората може би трябва да се чувстват защитени и в безопасност. Не всичко е толкова лошо, когато опира до реда и контрола.

Проблемът с тези роботи е натрапването в ежедневието ни. Безшумно събират данни, докато обикновеният човек няма идея какво да прави около тях. И докато нашите примитивни човешки мозъци са склонни да антропоморфизират всичко около нас, роботите са живи машини, които могат да пострадат при удар.

Повреда на техниката

Все пак най-лошото, което може да се случи на изкуствения интелект е да се счупи в случай на вандализъм. Хората не трябва да третират роботите по по-различен начин от другите устройства. Тези ботове за сигурност все пак могат да бъдат повредени или разбити. Ако злонамерено започнете да повреждате охранителни камери, ще получите незабавна ответна реакция от правоимащите органи.

Може да вземем за пример патрулиращият робот Knightscope K5 в Калифорния. В продължение на месеци, той обикаля заснемайки видео и прочитайки регистрационни табели. Първоначално местните жители са се притеснили, но в последствие се оказва, че устройството си върши добре работата за въдворяване на ред и безопасност. Това е факт до момента, в който вандал събаря на земята робота и се опитва да му нанесе техническа повреда, чрез удари. Нанесените щети по машината са сериозни.

По начало роботите пораждат човешка симпатия. Както сме свикнали да гледаме в известните филми. Някои имат чувства и желания. R2D2 развихря своята интелигентност. Кой ще оспори очарованието на Wall-E?

Когато съвременните ботове се затрудняват на тротоара, добрите самаряни им помагат да се справят. Какво ли предстои в близко бъдеще?!