Експедициите в Космоса продължават да ни изненадват

Какво ли можем да очакваме, когато мисиите до отдалечени планети се превърнат в обикновени експедиции?

Странно, подобно на гел вещество е открито на лунната повърхност от роувър на Китай. Материалът беше описан като “необичайно оцветен” и учените от мисията се опитват да разберат, какво представлява.

Китайска мисия

Роувърът Yutu-2, част от китайската мисия Chang-e-4, е открил необичайно вещество по време на своите проучвателни дейности от тъмната страна на Луната. Chang-e-4 и роувърът Yutu-2 кацнаха от далечната страна на Луната през януари, превръщайки се в първия космически кораб, достигнал до този неизследван район на единствения спътник на Земята.

Учените, работещи над мисията Chang-e-4, се подготвяли да включат роувъра на режим почивка, когато забелязали кратер със странен материал в едно от изображенията, изпратени обратно от основната камера на машината.

Член от екипа ръководещ движенията на лунохода е видял субстанцията във вътрешния ръб на ударен кратер. Той се свързал с учените от мисията, които решили да отложат планираната пауза и да разгледат кратера и материала вътре. Според докладите, формата и цветът на гела са значително различаващи се от заобикалящата ги лунна почва. Няма актуализации след първоначалното обявяване на загадъчното вещество, но изследователите в момента го анализират.

Има ли лед на Луната?

Някои от предварителните прогнози са, че гелът може да бъде много фино вулканично стъкло. То определено се отличава от околния материал. Тази констатация може да бъде изключително вълнуваща, тъй като би доказала, че под най-горният слой вероятно се скрие нещо много неочаквано. Това би придобило още по-голямо значение, ако се окаже, че тези материали са имали взаимодействие с вода и лед.

Веществото може да бъде лунен прах, който се е стопил след удар от метеорит. Много процеси на Земята предизвикват подобна интересна геология: действието на водата, вятъра и вулканичните изригвания. Но Луната не може да се похвали с нито едно от тези явления. Метеоритните въздействия са основното, което прекроява повърхността й.

Има малко прецеденти за подобно въздействие на Земята. В Ню Мексико, където е тествана първата ядрена бомба, има стъклен минерал наречен ”тринит “. Той се е образувал от прекомерната топлина отделена при експлозията. Същото се случва при сблъсъците на метеорити върху лунната повърхност.