ticket to ride 2Така наречените „европейски игри“ (euro games) са сред поставилите началото на модерните настолни игри като цяло. Заглавия като Settlers of Catan (Заселниците на Катан) и Carcassonne са в основата на хобито като цяло и без тяхното влияние то нямаше да изглежда по този начин днес. Самите европейски игри се характеризират със сравнително лесни правила, индиректна интеракция на играчите и фокус върху стратегията, а темите обикновено са икономически. Всичко това перфектно описва играта, за която ще ви разкажа в следващите редове.

Ticket to Ride: Europe се нарежда сред най-големите в жанра със своите над три милиона продадени копия. Началото на семейството започва с едноименната Ticket to Ride, която носи на своя дизайнер Алан Муун престижната награда Spiel des Jahres за 2004-та, а през следващата година излиза и логичното издание, предназначено за нашите географски ширини – Ticket to Ride: Europe. Благодарение на нашите партньори и приятели от Paladium Games имах възможността да изпробвам тази вече неостаряваща класика и да се убедя за пореден път, че всеки интересуващ се от хобито трябва да я изиграе поне веднъж.

Ticket to Ride: Europe е европейска игра, която може да се даде за пример, обясняващ изцяло понятието. Темата е особено интересна и се вписва в една особено популярна насока сред настолните игри – влаковете. В Ticket to Ride: Europe ще трябва да свързвате големите европейски градове чрез линии от влакове, като през това време ще се конкурирате с останалите играчи за най-добрите маршрути. Една от характерните черти за европейските игри, която е силно застъпено в Ticket to Ride: Europe, е липсата на директна конфронтация между участниците, но това далеч не означава, че няма да играете срещу другите. Освен това, играта предлага много разнообразни предизвикателства в зависимост от това с колко души сте, а по-напредналите и запознати могат да я превърнат в много сериозно hardcore преживяване.

В Ticket to Ride: Europe могат да участват двама до петима играчи, като в началото всеки от тях получава 45 пластмасови вагончета, които са в избрания от него цвят. Целта ви е да съберете най-много точки, като такива се печелят по няколко различни начина. Това става с изграждането на маршрути между два съседни града. По време на хода си ще можете да изпълните едно от четири възможни действия, като първото такова е именно построяването на влакова линия. С помощта на карти в различни цветове можете да образувате линии между градовете, като всяка такава ви носи точки. На самата карта с цветни правоъгълници са изобразени трасетата, като повечето от тях са сиви, но има и такива в други цветове. Цветните маршрути трябва да бъдат изпълнени с карти, които съответстват на количеството на празните полета, както и на цвета им. С други думи, за да свържете два града с три сини полета помежду им, трябва да дадете три сини карти. Сивите трасета пък могат да се изпълняват с карти от избран от вас цвят.

Тъй като в началото на играта всеки от участниците започва само с няколко карти, които са недостатъчни за сериозни строителни планове, ще можете чрез второто възможно действие да се сдобиете с повече по време на хода си. Вместо да строите, можете да изберете да изтеглите две (или една в някои случаи) карти с вагони, част от които ще бъдат обърнати с лице нагоре до игралното табло. В същото време обаче, можете да изберете и да вземете такива с лице надолу от тестето, ако останалите не ви харесват. Цветовете на картите с вагони са осем и голяма част от тях ще ви трябват при изпълняване на определени маршрути. Понякога ще е трудно да съберете достатъчно карти от един цвят и именно за това на помощ идват локомотивите. Тях също ще срещнете в тестето с карти, но за разлика от останалите, могат да се използват като карта от всеки цвят, а освен това са нужни и за някои специални маршрути. Естествено, понеже са по-добри от останалите карти, локомотивите ще бъдат и по-търсени от играчите и именно затова, ако изтеглите такъв от обърнатите с лице нагоре карти, няма да можете да вземете друга карта. С други думи те се броят за две карти, но ако пък имате достатъчно късмет и намерите локомотив, докато теглите от тестето (с лице надолу), това правило не важи.

ticket to ride 6
Картата заема доста място – ще ви трябва голяма маса.