student bodies 1 (Copy)Можете ли да си представите свят, в който опасен вирус връща мъртъвците към живота, макар и да не са съвсем същите? Свят, в който орди от трупове се надигат от вечния си сън, за да преследват живите? Естествено че можете! Човек би си помислил, че зомби апокалипсисът е пристигнал по-рано, защото тази тема е навсякъде около нас.

Student Bodies е поредната зомби игра… хем е, хем не е. Ако тя наистина беше толкова обикновена, щеше да ми е доста по-лесно да пиша за нея, но за щастие Student Bodies не е съвсем средностатистическа зомби настолна игра. Сигурен съм, че веднага ще се възмутите при предложението ми, че може да съществува такова нещо като оригинална игра в жанра, но не бързайте със заключенията и прочетете следващите редове.

Редно е да започна с това, че Student Bodies носи логото на Smirk & Dagger Games на кутията си, което поне за мен означава, че трябва да дам сериозен шанс на това, което се намира в нея (освен ако не направят Мънчкин. Моля те Кърт, не прави Мънчкин!). Макар в случая гореспоменатото студио да е само разпространител на играта, това не означава, че в нея няма да намерите традиционното за тях прецакване на другаря.

И по този повод започвам ударно с аргументите в полза на играта – Student Bodies не е кооперативна! Повечето (направо всички) настолни заглавия с тази тематика залагат на отборната игра, което само по себе си не е нещо лошо. Истината обаче е, че когато трябва да се борите за живота си, всеки друг (без значение колко жив е) е ваш враг.

Е, явно учениците разбират това повече от всички останали, защото в Student Bodies всеки от тях цели да спаси собствената си кожа и ако това включва прецакването на няколко съученици, така да бъде (съвет: учениците са задници). Именно ролята на няколко гимназисти ще поемете в Student Bodies. Но преди да ви обясня всичко за прецакването, малко предистория.

Вирусът в Student Bodies се ражда в лаборатория. Но не в очакваната и до болка позната подземна военна база или нещо подобно, а в обикновена училищна лаборатория по химия. Не се знае дали е резултат от жалките опити на господин Кембъл да „сготви“ малко син медец, но резултатът е налице – цялото даскало е покосено от зомби заразата.

student bodies 6 (Copy)
Петимата късметлии…

Е, не цялото. От двама до петима от вас влизат в ролите на няколко ученици, които вече са охапани, но все още не са се преминали през трансформацията в зомбита. Целта на играта е да стигнете до лабораторията, където горкия учител по химия удобно е успял да създаде противоотрова преди да се гътне и да стане жертва на отмъщението на собствените си възпитаници.

Още от началото Student Bodies ни представя един интересен поглед над зомби тематиката. Да, все пак идеята е да оцелеем, но що се отнася до историята и мястото, точно това май не сме виждали. Макар да е по-скоро в стил Shawn of the Dead, отколкото Dawn of the Dead, темата не е изцяло хумористична и е подплътена с доста интересни и логични решения, като предметите например.

В играта няма да намерите стандартните горелки, мачетета и резачки – все пак се намирате в училище. Вместо това се налага да ползвате подръчни материали като парцали, трофеи и дори торба зарчета (кой пусна нърда от шкафчето му?). Освен че имат тематичен смисъл, предметите в играта не са толкова агресивни, колкото очаквате, а по-скоро целят да създадат пролука, която да използвате, за да надбягате останалите.

student bodies 10 (Copy)
Ще трябва да сте доста изобретателни.

Това не значи, че в Student Bodies няма конфронтация. Дори напротив, играта е много състезателна и въпреки че се води полу-кооперативна, това не е вярно – всички са ваши врагове. В определени ситуации играчите са по-голяма заплаха от ордите зомбита, защото се борят за собственото си оцеляване.

Нещо, което прави огромно впечатление е игралното табло. Макар предисторията да разказва за цяло училище, действието в Student Bodies се развива само в един коридор и гореспоменатата лаборатория. Първата ми мисъл при вида на дъската беше, че играта няма да бъде кой знае колко (че дори никак) преиграваема.

За щастие дизайнерите от Angry Duck Games (още едно гениално име!) са помислили за това и на помощ идват три тестета с карти, чрез които можем да изберем напълно случаен сетъп за всяко преиграване. Като прибавим към това факта, че тясното игрално табло е важна част за атмосферата и възможностите за прецакване в Student Bodies, различните начални позиции на играта внасят някакво разнообразие.

Уникалният дизайн на училищния коридор/игралното табло всъщност е ключова част за геймплея на Student Bodies. Ако ми позволите да го опростя малко, бих казал, че Student Bodies представлява хитра смесица от игра с карти тип „прецакай приятелите си“ и движение по карта с прескачане на препятствия.

Защо хитра? Защото липсата на класическите унищожителни оръжия и интересните избори, които предлагат картите ви, ви карат да играете по-умно. Ще ви се наложи да позиционирате себе си, останалите играчи и дори зомбитата така, че да създадете удобни ситуации, които да са във ваша полза. Игрането на картите/действията се ограничава от точки издръжливост, които са основният ви ресурс и също трябва да използвате добре.

Макар да има обикновени действия като движение и изправяне, повечето ви опции се крият в картите. Те представляват различни атаки, защити и други уникални действия, които можете да предприемете в определен момент от хода си (че дори и в някои случаи – по време на противниковия ход). Хубавото е, че повечето атаки могат да се ползват и върху останалите играчи, като по този начин можете да набутате някой неприятен съученик в още по-неприятна ситуация.

student bodies 8 (Copy)
В това тесте се крие основата на Student Bodies.