Rum & bones 1След като години наред отговаряха положително на въпроса от наименованието си, Cool Mini or Not решиха, че не им е достатъчно да бъдат най-добрите в игрите с яки миниатюри. Следващата логична стъпка за една от най-бързо растящите издателски компании в последно време беше да вземат страхотните си фигурки и да започнат да ги слагат в кутии със страхотни игри. Не казвам, че и преди не се намираха добри заглавия сред техните няколкотонови кашони, но с миналогодишните Blood Rage и поводът за настоящия материал – Rum & Bones, CMoN надминаха себе си.

Ще пропусна стандартното интро и ще ви насоча направо към книжката с правилата на Rum & Bones. Да, тя е игра с пирати и да, тя е настолна MOBA. Всичко това може да почака. След като се порадвате на приличното количество пластмаса (традиционните за Cool Mini or Not поне 80% от съдържанието на кутията), рано или късно ще прибегнете до книжката с правилата. Освен отвратително написаните правила, в нея ще откриете… история!

Макар да не е нечувано, включването на история в книжката с правилата на Rum & Bones е първото нещо, което ще ви накара да почувствате, че сте избрали правилната игра в магазина. Кратката история на вселената на играта може да не е на ниво, заслужаващо някоя награда за литература (чието име ме мързи да изровя в Уикипедия в жалък опит да изглеждам интелигентен), но е много неочакван за мен елемент, който внася нужния контекст за всичко в нея. Мъртвият Дейви Джоунс, съкровището, на което се точат всички пирати, дебнещият морските недра кракен… всичко в историята си е на мястото!

Окей, книжката с правилата е кофти написана, но има суийт-суийт пиратска история, която ви настройва правилно за битките между пирати в Rum & Bones… А какво представлява всъщност играта? За тези от вас, недокосвали се до чудото на MOBA (или ARTS, ако сте чак толкова задръстени…) игрите, ще се опитам да обобщя – това е жанр онлайн игри, в които участниците поемат ролята на епични герои, целящи унищожаването на противниковата база чрез проява на комбинация от рефлекси, координация, стратегическо мислене и рецитиране на цитати от Христо Стоичков (в този ред).

Пригответе се за доста редене и местене на фигурки.
Пригответе се за доста редене и местене на фигурки.

С набиране на популярността на този жанр, появата му на пазара на настолните игри беше неизбежена. Досущ като в онлайн игрите от този тип, Rum & Bones е разделена на две половини – в конкретния случай това са корабите на двата отбора, свързани три дъски, през които да прескачате в „базата“ на противника. Играчите или отборите контролират екипаж от петима бед-есс пирати, всеки от които разполага със собствени умения и определена роля в тима. Целта на играта е натрупването на шест точки, които печелите чрез разрушаване на ключови части на противниковия кораб, или чрез ступване на морските чудовища.

В Rum & Bones можете да влезете в ролята на два отбора пирати – стандартно изглеждащите пияници и обирджии от Wellsport Brotherhood и немъртвите Bone Devils. Тъй като Cool Mini or Not са новите Fantasy Flight Games, до момента на пазара има още няколко допълнителни фракции, но и без тях играта предлага достатъчно разнообразие и ще трябва да вложите доста часове в нея, преди да ви омръзне. Освен по петима герои, всеки от отборите разполага с една камара човечета от екипажа, които представляват неконтролираните от играчите не-героичини пирати.

Като нещо подобно на адаптация на онлайн игра, Rum & Bones е изправена пред един огромен проблем при пренасянето на традиционните за жанра механики. Тъй като играчите контролират само по-яките и уникални персонажи от екипажа, малките моряци и боцмани, които играта ще ви инструктира да изсипете на двете табла в началото, трябва да се движат сами. Преди да изиграя Rum & Bones, имах съмнение, че контролирането на обикновените пирати няма да е много интуитивно и, честно казано – ще е досадно.

За щастие автоматизираната фаза на Rum & Bones е доста опростена и след първите няколко опита, няма да ви се налага дори да поглеждате кратките правила на гърба на книжката. Последователността на действията на обикновените балъци от екипажа е елементартна, а единственото не толкова приятно нещо в нея е местенето и реденето на повече струпани фигурки при движение. Другото хубаво нещо в безполезните членове на отбора ви е, че съвсем не са безполезни – те са съществен елемент от Rum & Bones и можете да ги използвате за да упражните натиск върху определена точка на противниковия кораб.

Същината на Rum & Bones обаче са активациите на героите. След автоматизираната фаза, всеки от отборите трябва извърши действия с далеч по-готините членове на екипажа. Както споменах по-горе, всеки от персонажите има определена роля (общо пет) – quartermaster-ът например е страхотен съпорт за останалите герои, brute е дебелак, чиято цел е да поема щети и да бъде гъз за опонента, а капитанът просто е по-як от останалите! Тъй като през повечето време контролирате само три от мастър пиратите си, комбинирането на уменията и възможностите им играе ключова роля в Rum & Bones.

Едно от нещата, които много харесвам в Rum & Bones е, че персонажите са изцяло уникални – единственото, което споделят всички те са правилата за движение. Оттам нататък, всеки от тях разполага с три умения, които са абсолютно различни от тези на останалите. Това означава, че дори различните геройчета с еднакви роли имат самостоятелно усещане и стил на игра. Уменията пък се делят на атаки, активни умения и реакции, а общото между трите е, че в повечето случаи струват определено количество жълтици.