„…и те заживели щастливо до края на дните си.“ – всеки знае клиширания край на детските приказки. Никой обаче не знае колко работа има преди това. Да не си мислите, че убиваш дракона и „щрак“, принцесата е твоя? Аристократите са проклето племе с високи изисквания и смъртта на горката гадинка съвсем не е достатъчна, за да ви спечели ръката им. О не, напротив – ще трябва много сериозно да се потрудите и да разчитате на известна доза късмет, както става ясно в Touria.

Touria е свежо заглавие с фентъзи тематика, което ще ви накара да завъртите малко кули и обиколите няколко пъти кралството, преди да ви даде възможност да поискате ръката на кралския наследник/ца. Историята започва съвсем тривиално – царските деца, брат и сестра, вече са достигнали възраст за женене и владетелят търси достойна кандидатура. Както споменах по-горе, аристократите имат високи изисквания и който ги изпълни, може да поиска ръката на принца/принцесата. В отговор на кралските желания се събира смела група приключенци, които поемат на пътешествие из обширните земи.

Подгответе си голяма маса.

Именно в ролята на тези приключенци влизате вие като играчи. Поддържайки до четирима души, всеки играч в Touria получава пано с картинка на героя си, герб, еликсир и три злато начален капитал. Освен това, в кутията на играта ще намерите красиво изрисуваното игрално поле, върху което централно място заема кралският замък. Също така са изобразени различните локации, които можете да посетите, както и много мини за скъпоценни камъни. В четирите края на картата са местата за кулите (все пак играта се казва Touria), които са основният елемент на играта. На всяка от четирите страни на кулите са показани различните места, които можете да посетите по картата.

Кесията ви е сравнително лека в началото на играта.

Когато подреждате играта, не забравяйте да отделите жетоните за злато, мечове и сърца на лесно достъпна купчина встрани от игралното поле, както и да заредите всички мини с по две камъчета от кесията. Според книжката с правила играчът, който се е оженил/омъжил най-скоро или има най-голямо желание за това започва първи. Лично аз ви предлагам да си изберете друг начин, тъй като в еднаква компания това означава винаги един и същ първи играч (освен ако някой не се прецака да се ожени през това време, де…).

Обикаляме си насам натам.

Дотук добре, но не съм казал нищо съществено за Touria като игра. Да, споменах, че целта ви е да отговорите на изискванията на кралското семейство, но какви са те и как се очаква от вас да ги направите? Във встъпителните игри на Touria от вас се иска да съберете пет златни монети, пет сърца и да нямате нито едно черно камъче в себе си. В света на Touria те са прокълнати и не можете да се явите пред краля с такава ерес в кесията си. В следващите игри, когато вече сте запознати добре с всички аспекти на играта, цифрата скача до седем монети и сърца. Събирането им става чрез посещаване на различните места, феи и търговци в кралството.

Време е за дракон!

По-нагоре споменах, че четирите кули се нареждат в ъглите на игралното поле. По този начин, всеки играч вижда само едната страна на всички кули – тази, която гледа към неговия край на картата. Тук идва интересната част – именно от тези четири възможни страни вие избирате къде да отидете, след което въртите избраната кула на 90° по часовниковата стрелка. Ако към вас гледат Дракон, Търговец, Ковач и Бижутер и сте решили да посетите Ковача, то въртите кулата с неговата картинка. След това хващате единствената пионка в играта и се местите по избран път до Ковача. В Touria всички се движите заедно като една група. Първите три полета през които минете са безплатни, а за всяко допълнително плащате по една златна монета. Щом стигнете при ковача, си взимате два меча и е ред на следващия играч.

Бижутерът е изкусен занаятчия…ако имате камъни.

Местата, които можете да посетите в Touria не са малко. Освен Ковача има доста други локации, които ще ви дадат бонуси. Горската фея ще ви подари една от двете си отворени магически плочки, докато Търговецът ще ви изкуши с изгодни сделки. Балансът на локации е много добре разпределен и не се създава усещане, че някои са там просто за да пълнят място на полето. Имате по две места, от които можете да си набавите сърца и злато, докато останалите са предимно за бонуси.

Горе долу така изглеждат богатствата ви по средата на приключението.

Като казах бонуси, нека ви кажа за какво можете да ги ползвате и каква е идеята им. Мечовете, които ви дава Ковачът имат три предназначения. Едното е да ви помагат при битката с Дракона. Ако решите да се сбиете с него, хвърляте зарчето (йей, зарче!) и плащате съответният цвят камъче, който се падне и получавате сърце. В случай, че нямате такова обаче, можете да заплатите един меч и да хвърляте зарчето пак и така докато имате мечове или успеете да вземете сърце. С един меч можете да си купите и сърце или три злато на магическия турнир, в случай, че не ви се занимава с Дракона. Последната им употреба ще ви се притече на помощ, ако нито една страна на кула не показва желана от вас дестинация. Срещу един меч можете да завъртите избрана от вас кула на 90° и след това да я ползвате. По този начин ако имате достатъчно мечове винаги ще имате тактическо предимство. Ползата от мечовете е отпечатаната от едната страна на паното, зад което криете богатствата си, така, че то има и други функции. От другата му страна е показано за какво се ползват еликсирите и лилавите камъчета.

Започва път от моя праг…

Скъпоценностите в Touria са няколко различни цвята, но реално само два от тях ви интересуват. Черните не искате да присъстват при вас, докато лилавите са най-доброто, което можете да вземете преминавайки през мина или да изтеглите от торбата. Срещу едно лилаво камъче ще можете да използвате локацията, на която се намирате още веднъж. Това означава да премахнете два черни камъка, ако сте при Вълшебния кладенец, да направите още една сделка с Търговеца или да използвате услугите на Бижутера повторно. В същото време еликсирите ви позволяват да използвате локация, която е посетил друг играч на своя ход. Да кажем, че играчът преди вас е отишъл при Ковача и си е взел два меча. Преди да започнете своя ход, му давате своя еликсир и също ползвате услугите на Ковача. След това вече карате хода си нормално и отивате да биете Дракона или да посетите магическия турнир, щом като сте добре въоръжен. Разбира се, по всяко време на хода си можете да използвате и каквито магически плочки имате от Горската фея ако желаете.

…и приключва в храма.

Цялото това обикаляне из картата напомня в малка степен на The Witcher Adventure Game, тъй като всеки си върши неговата работа, но основната разлика е, че има много повече интеракция между вас. Също така всички се движите заедно, а това доста разнообразява нещата. Но… винаги има място за едно „но“ – щом някой събере нужните му сърца и злато и се е отървал от черните си камъни, то в началото на следващия си ход той се отделя от групата. Този играч взима герба си (ако сте се чудили през цялото време за какво ви е този жетон) и го поставя на означеното място до храма пред замъка. Така той предявява претенциите си за ръката на кралското дете.

След няколко опита най-сетне уцелих правилната врата!

Също така и си плаща сърцата и златото. Едва след това се случва заветната сватба и те зажи… да, ама не! Има и още! След като сте бъхтили нагоре и надолу из цялото кралство заедно с други идиоти, били сте сте с дракони и какво ли още не, идва ред на последното изпитание – кралската лотария! С други думи, в замъка има девет врати, зад една от които ви чака вашата любов. Зад останалите са още неща за плащане. Накратко казано – плащате, слагате си герба пред храма и отваряте врата. Ако зад нея са принца и принцесата – честито, вие сте новият владетел. Ако ли не – плащате каквото има зад вратата (камъче, меч, еликсир и т.н.) и отваряте друга. В случай, че нямате възможност да платите, ще можете да опитате отново на следващия си ход и да пробвате с друга врата. Разбира се, може междувременно някой друг да е изпълнил изискванията и да дойде да отвори правилната порта под носа ви, но…c’est la vie.

Touria няма да отнеме повече от час и половина от времето ви, но определено няма да го усещате като пропиляно. Компонентите са качествени, артът е хубав, а самата игра е лека и приятна. Независимо дали ще отворите кутията за първа игра или завършек на вечерта, Touria е подходящо заглавие и в двата случая. Липсата на допълнителни режими на игра, обаче могат да я накарат да ви омръзне бързо, за това играйте умрено, за да й се наслаждавате по-дълго.

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Touria може да изглежда сложна за по-младите членове на семейството, но духът и атмосферата ѝ са приятни и играта е забавна.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Може би

Обикаляте всички заедно и ползвате локациите на другите. Не е много, но е повече социално общуване от други игри.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Независимо, че ще трябва да предвидите ходовете на другите, няма да е излишно да имате собствена стратегия. Ще събирате сърца чрез магическия турнир? Ще обменяте камъни? Вариантите са много.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Може би

Touria е лесна за обяснение и навлизането в процеса на игра не е трудно. Приказната тематика също е плюс за „обикновените“ хора.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Играта е предвидена за начало или край на игралната вечер, бъдейки лека и неангажираща. Силно се съмнявам hardcore играчи да намерят в нея нещо изключително запленяващо.