progress 1Любимата ми компютърна игра преди години беше Age of Empires 2. И въпреки че ми харесваше да карам работниците да берат джанки или да изпращам свещеници, които да привличат вражеските катапулти на моя страна (wolololo), един от другите аспекти на игрите тип “развитие на цивилизация” ме привличаше много повече.

Технологичното дърво обикновено е една от най-любопитните и задълбочени страни в тези игри, но пък рядко ни остава време да се потопим в него заради съседните народи, които чукат с мечове на вратата ни.

Progress: Evolution of Technology е успешно финансирана чрез Kickstarter

Как бихте реагирали ако ви кажа, че съществува настолна игра, в която сте освободени от всичките ненужни строежи на сгради, трениране на армии и бране на плодове? Миналата година на изложението в Essen приятелите ни от NSKN Games представиха една игра, която осъществи именно тази мечта на всички фенове – създаването на цивилизации. Progress: Evolution of Technology беше съвсем заслужено успешно финансирана в Kickstarter по-рано през 2014-та.

Играта идва в голяма кутия и сигурно ще ви изненада с това, че основните ѝ компоненти са картите – всяка от тях представлява различна технология. Освен страхотните илюстрации, на картите на Progress ще намерите и няколко указателя за това, какви бонуси ви носи всяка от технологиите.

Самите тестета са разделени на три епохи – античност, средновековие и ренесанс. За всеки от играчите има и собствено игрално табло, на което да отброявате различните показатели на развитие.

progress 3
Кутията е доста пълна.

Progress има още и общо табло за отброяване на влиянието, една купчина картонени жетони за измерване на знанието ви и дървени кубчета, които служат като маркери за уменията на различните играчи. Един от ключовите компоненти на играта са внушително изглеждащите листове с обобщение на технологичното дърво, без които ще ви е трудно да създадете особено ефективни стратегии.

Естествено, в основата на Progress са технологиите, но първото нещо, което със сигурност ще ви направи впечатление са таблата за играчите. Надупчени като швейцарско сирене, те сочат няколко показателя, които могат да ви помогнат да засилите скоростта на прогреса си, да ви позволят да печелите повече точки и да подобрят качеството на играта ви като цяло.

На тях ще намерите умения като брой на действията на ход, размер на ръката, няколко вида теглене на карти, както и особено ключовите research и development, които намаляват скоростта на разработка на технологиите.

Започвате развитието си още от колелото или азбуката

Играчите започват Progress с ръка от карти и възможността да изпълнят няколко действия по време на хода си (в началото по две). Тъй като целта ви е технологично развитие и съпътсващото го трупане на точки, първото от тях логично е да откриете определена карта с технология.

„Технология” всъщност е силна дума за началото на играта, защото тогава ще започнете със съвсем примитивни открития като колелото или азбуката. Самите карти се делят на културни, научни и технически, като изборът им има значение за следващи технологии от същия или различен тип, които ще отключите.

progress 6
Историческо пътешествие!

Откриването на технология става като заплатите съответната цена на картата в знание. Знанието е един от основните ресурси в Progress и подобно на самите карти се дели на три вида – знание за култура, наука или техника (а има универсално знание).

Естествено в началото няма да разполагате с никакво знание (глупаци такива!), така че ако искате да откриете дадена технология ще ви се наложи да изхвърлите няколко от останалите си карти, които да покрият цената.

Вместо това можете и да ползвате второто действие – разработка на технологии. Тя ви позволява да получите избрана от вас карта без да плащате нейната цена, но само при условие, че изчакате няколко хода, докато тя бъде разработена (няма безплатен обяд).

Когато натрупате няколко технологии пък, ще забележите, че някои от картите могат да бъдат придобити без заплащане на цена, а чрез предварително построена друга технология.