Какво е нужно за създаването на един проспериращ град? Или държава? Умели и способни хора, разбира се! Точно над такива поемате контрол в Capital Lux – игра на Aporta Games, създадена от Eilif Svensson и Kristian A. Østby. Capital Lux е малка игра с карти, в която се надигравате за повече точки. Това става като развивате града си, но и не бива да забравяте и дяла си към столицата, защото иначе ще има последици. Този, събрал най-много точки след последният рунд на играта е победителят в Capital Lux. Въпреки, че играта е малка, в нея има изключително интересни механики.

Кутията е малка, но не достатъчно
Кутията е малка, но не достатъчно

Capital Lux пристига в малка кутия, но смятам, че можеше да е и в наполовина по-малка. В нея има само тесте карти, осем дървени квадрата и лист с правила. Картите са разделени на три вида – четири основни карти с действие, четири с положително или отрицателно число на тях (модифициращи) и карти за игра с точки. Картите с действие и картите за игра са четири различни цвята. Дървените кубчета се ползват като златни монети.

Основните компоненти
Основните компоненти

При началната подредба на играта слагате четирите карти с действие в средата на масата. Това са основните колони на столицата. Те изобразяват умелите и способни хора, които споменах в началото, а те са – агент (син), клерик (лилав), писар (зелен) и търговец (жълт). Агентът ви позволява да си изтеглите модифицираща карта и да я сложите с лицето надолу над някоя колона. Клерикът ви дава възможност да изтеглите картата с най-малко точки от която и да е от другите три колони в столицата и да я сложите пред вас във града си. Когато изиграете писар, си теглите една карта в ръката, а търговец – получавате една златна монета. Приятно съм изненадан колко разнообразие от действия има при толкова малко компоненти.

И масичка за кафе ще ви стигне да играете спокойно
И масичка за кафе ще ви стигне да играете спокойно

След като наредите столицата, разбърквате модифициращите карти и всеки играч тегли по една. Този с най-високата карта започва пръв играта. Раздавате на всеки по шест карти, от които си избирате две и останалите подавате на другарчето отляво. Повтаряте упражнението още веднъж и началната ви ръка е вече факт. Този начин на раздаване не е иновативен, но аз лично съм му голям фен. Не само, че можете да изберете някои от картите си, но можете да прецакате другарчето, оставяйки му кофти карти. Разбира се, същото важи и за останалите. Започвайки от първият играч, всеки играе по една карта на ход. Играната карта слагате пред вас, формирайки или разширявайки града си, или в столицата. Когато сложите карта в столицата, задължително я слагате на същата колона, от който цвят е и изпълнявате ефекта на колоната. Когато някой играч изиграе последната си карта, останалите получават по още един ход и настъпва краят на рунда.

Артът на картите е изключително красив
Артът на картите е изключително красив

Тук идва интересната част – ако някои има карти в ръката си, те автоматично се нареждат в града му. След това се обръщат с лицето нагоре модифициращите карти над колоните в града (ако има такива). Сборът на колона от даден цвят в града ви не трябва да надвишава сбора на колоната от същия цвят в столицата (не може в провинцията да има по-високи сгради, все пак!). Ако това се случи, премахвате този цвят от града си. На помощ тук се притичват златните монети – за всяка монета можете да добавите по една точка към дадена колона в столицата и така да изравните точките. За останалите карти, който има най-голям сбор точки от даден цвят, взима най-високата карта от тази колона от столицата и я слага до себе си. Тя му носи точки на края на играта. Събралият най-голям сбор от картите в града си е първи играч в следващия ход. С това приключва рундът. Capital Lux е с продължителност три рунда – на края на третия се събират точките и който има най-много печели. Това не е толкова лесно, колкото си мислите. Картите в градовете ви и столицата си остават – това, че даден цвят е оцелял в града ви този рунд, не гарантира, че ще оцелее до края на играта.

Модифициращите карти могат да ви спасят...или пък не
Модифициращите карти могат да ви спасят… или пък не!

Независимо, че на кутията пише 20 – 30 минути, гарантирам, че една игра на Capital Lux може да се проточи и по-дълго. Всичко зависи до колко сте решили да мислите при всеки ход. Стратезите ще се чувстват в свои води тук – ще трябва не само да внимавате с точките от даден цвят карти, но и да гледате, колко има противникът ви. Например – играете Агент в столицата и си теглите модифицираща карта. Тя е със стойност -3. Поглеждате и виждате, че жълтата ви колона е общо 6 точки, докато на съседът ви е 7. Колоната в столицата, обаче е 9, за това поставяте модифициращата карта с лице надолу над жълтата колона в столицата. На края на рунда тя ще е с общ сбор 6 точки, което означава, че играчът с 7 точковата колона ще трябва да я премахне. Така остава само вашата колона с 6 точки и вие си взимате най-високата карта от жълтата колона в столицата. Това, обаче намалява общия брой на точките в нея и ще трябва да внимавате на следващият ход, ако искате жълтите карти в града ви да оцелеят до края на играта.

Capital Lux е сред онези малки игри, които без да се замисляте бихте хвърлили в чантата, когато излизате за игрална вечер. Малка, лесна и забавна, тя перфектна както за нови играчи, така и за почивка между по-сериозни заглавия.

capital_lux_gameboxgradeДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Играта е лека, езиково независима и се играе бързо. Няма да се притеснявате от загуба на внимание от по-малките членове.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Може би

Социалната интеракция се свежда до размяната на карти в началото на всеки рунд.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Едва ли

Внимателното планиране на ходовете ви е важно, но едва ли е най-изтощителното тактическо занимание.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

С толкова лесни правила и бързо време на игра няма как да объркате дори хора, които до сега не са пипали настолни игри.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Няма да ви се наложи да мислите безкрайни стратегии, няма състезателна стойност и ако търсите предизвикателство, то няма да го откриете в кутията на Capital Lux.