Интересното е, че всеки от участниците в Student Bodies разполага с отделен ход, след който действат зомбитата. Темпото на играта е малко странно в началото, но след няколко завъртания разбирате защо ходовете продължават в този ред. Плюс на играта е, че дори през ходовете на противниците ви има интеракция между всички играчи, защото вие ще сте мишена за активния играч точно толкова често, колкото и зомбитата.

Student Bodies всъщност е състезание, но от големината на картата не си личи, че ще прекарате следващите няколко часа в заобикаляне, бутане и тичане между зомбитата. А самите зомбита? Точно те са хитрата част в играта. След като сте прецакали приятелите си максимално в първата фаза на хода си, следва интересната част.

А именно – още прецакване! В Student Bodies не само имате възможност да спъвате, бутате и подхлъзвате своите съученици, но след всичко това можете и да насъскате немъртвите по тях. Точно така – в играта вие контролирате зомбитата… добре де, не съвсем. Не толкова късметлийските ви съученици имат изкуствен интелект… до момента, в който трябва да изберат между двама играчи.

student bodies 11 (Copy)
Дебелеата лелка е сила, с която не трябва да се шегувате!

С други думи – зомбитата се движат и атакуват най-близкия играч, но когато има повече от един такъв, този от вас, който е на ход решава какъв е изходът от ситуацията. Не знам дали мога да изразя чрез думи колко голяма работа е това… На табло, което е толкова тясно, равенствата се случват постоянно, което означава повече възможности да накажете някой от приятелите си.

Едно от нещата, което ме притесняваше при преиграванията на Student Bodies беше фактът, че в нея има елиминация на играчи. Заглавието се справя с този проблем като превръща падналите участници в „умни“ зомбита – нещо, което изглежда интересно, но на практика можете да се възползвате само ако не сте стигнали до противоотровата. Освен това специалните зомбита са голяма заплаха и често останалите ги елиминират веднага, което все пак води до излизане от играта.

За игра, която често продължава два часа, елиминацията не е сред най-добрите качества. Наред с това като негативна страна следва да посоча, че Student Bodies разчита много на късмета. Макар да е с хумористична насоченост и определено да е забавна заради тези си моменти, не винаги ще ви е приятно да загубите заради шанса на страните на зара или тестето с карти.

Геймплеят обаче е на неочаквано високо ниво. Особено много ми харесва тесния коридор и приложенията, които той има в правенето на живота на приятелите ви черен. След като стигнете до лабораторията пък, трябва да намерите противоотровата, което може да отнеме време ако изпиете грешната колба.

Хубавото на надпреварата в Student Bodies е, че вашата писта в играта не е права. Изходът от училището се намира точно в противоположната посока на лабораторията. Следователно ще трябва да минете през ордата зомбита, която сте надбягали, но вероятно и през останалите играчи, които сто процента сте прецакали, за да стигнете първи в лабораторията.

Тази модерна интерпретация на „Приказка за стълбата“ не само ще ви научи да не бъдете задници, но и служи за много важен елемент от геймплея на Student Bodies. Ще трябва да свикнете с идеята, че колкото и да си мислите, че водите, винаги можете да бъдете прецакани… жестоко. Девизът на играта „Просто трябва да те надбягам!“ важи с пълна сила и това прави заглавието безкрайно динамично, дори за няколкочасова игра.

Student Bodies изглежда като много тематична игра и това донякъде е вярно, но съвсем не означава, че темата е всичко в нея. След няколко преигравания ми направи впечатление, че основата на геймплея – играта с картите, може съвсем спокойно да бъде самостоятелна игра. Това не означава, че темата пречи, но играта оставя чувството, че хаби добрата идея за силно състезателна игра с карти като ѝ залепя клиширана тема.

Финална оценка? Зомбита – минус. Много прецакване, интеракция между играчите и бърз и непредсказуем геймплей – достатъчно голям плюс, че да преглътнем зомбитата. Феновете на Smirk & Dagger едва ли поставят под въпрос това дали да пробват играта, но за всички останали следва да кажа, че ако харесвате да наказвате приятелите си по оригинални и нетрадиционни начини, не бива да пропускате Student Bodies!

Дали ще ми хареса?

bg_icon 1Семейни играчи – Едва ли

Прецакването и зомбитата може да ви дойдат в повече по време на семейната вечер с настолни игри.


bg_icon 2Социални играчи – Едва ли

Макар да има много интеракция между играчите, Student Bodies не е особено социална игра.


bg_icon 3Стратегически играчи – Може би

Късметът определено играе роля в Student Bodies, но все пак има място и за доста стратегия.


bg_icon 4Casual играчи – Може би

Знам че споменах за двата часа време за изиграване, но все пак считам, че Student Bodies би допаднала на тази група с леките си правила и интересен гейплей.


bg_icon 5Hardcore играчи – Да

Играта е трудна и по-състезателните от вас със сигурност ще се почувстват амбицирани от това.