level 7 ttХаресвате ли екшън филми с извънземни, дошли на Земята само с една цел – да я завладеят? Темата може и да е „леко“ преекспонирана в западното кино и гейминг индустрия, но при настолните игри все още не се забелязва тази тенденция. Което значи, че все още можем да се насладим на интересни и оригинални идеи в рамките на тази тема.

Днес ще ви разкажа за една игра, от която имам много противоречиви впечатления – хем я харесвам, хем мога да я критикувам доста. Level 7 [Invasion] е третата игра от Level 7 серията на Privateer Press. Историята в тях започва през 1947-ма, когато американското правилтество намира разбил се космически кораб, защото очевидно извънземните винаги са искали да посетят Толса, Оклахома.

Това, което янките откриват (естествено) са остатъците от супер развита в технологично отношение (естествено) извънземна раса, която обаче е претърпяла загуба в интергалактическа война с по-силен опонент. За радост на всички фенове на конспиративните теории, президентът решава да скрие така наречените Гин в тайни комплекси, където последните да провеждат експерименти с живи хора, защото американците не ценят нищо друго повече от човешките права и свободи.

В замяна Америка получава революционната технология на извънземните, от която се нуждае за да спечели Студената война. Ето тук историята леко намирисва, като се има предвид колко успешно се справя Съветския съюз с губенето на войната, но да кажем, че на САЩ извънземните са им били симпатични или нещо от сорта.

Тук ще си позволя известна дупка, тъй като историята попада в рамките на друга игра – Level 7 [Omega Protocol], но да кажем, че нещата се прецакват и Гин излизат на яве, заедно с кирливите ризи на САЩ. Лидерът на Гин доктор Кронос (да, супер развитите извънземни раси изучават древногръцка митология в трети клас!) се установявя заедно с останалите си оцелели представители на расата в Южна Америка и всичко е наред докато…

Не идват другите извънземни. Тези, които са пребили Гин. За да е пълен комплектът от препратки към митологии, които извънземните няма как да знаят, новите лошковци наричат себе си Хидра. Последните съвсем не само че не идват на Земята с мир, но и имат желание да поробят човечеството и да го използват за своите цели.

level 7 17
В процес на игра.

Тъй като последният сценарии се харесва само на братята Уашовски, Земята се съюзява и след кратки военни действия отблъсква първата вълна на Хидра. Междувременно д-р Кронос пуска съобщение до всички жители на земята (освен тези на Мтел, техният интернет не струва), с което обяснява как само той може да им помогне срещу новия противник.

Самите Хидра пък започват пълна инвазия на всички континенти на Земята, като преди това заразяват част от населението ѝ с вируса Титаномакс (сериозно, Зевс се обръща в гроба!). И именно тук започва вашата роля – на играчите. Земята е пред тотално изтребление или поробване и само вие можете да спрете превъзхождащите хората Хидра.

Защо ви разказах цялата тази история? В Level 7 [Invasion] темата, макар и банална, е ключова част от играта. Privateer Press са се постарали тя да изобилства отвсякъде и дори да нямате интерес към нея, по някое време ще започнете да свързвате събитията едно с друго. Но достатъчно за темата.

Макар Privateer Press да са направили страхотно видео с правилата на Level 7 [Invasion] (линк), ще обърна известно внимание на това как се играе тя. След краткия разказ на историята сигурно очаквате спасяването на света да стане с управлявани от вас герои, но това съвсем не е така. Всеки от участниците в нея (до пет) поема ролята на един от континентие, наречени коалиции, като Австралия не участва, защото е изцяло завзета (а и никой не би искал да играе с Австралия).

По време на играта ще трябва да се грижите за територията си – да отблъсквате нашествениците от различните зони, да управлявате ресурсите, които ви носят те и да развивате технологии, които ще ви помогнат срещу извънземните. Може да звучи добре, но на практита в Level 7 [Invasion] се борите да не умрете.

Добре, но как се побеждава? Помните ли д-р Кронос? Оказва се, че е казвал истината и само той може да ви спаси. Докато се борите с инвазията, Титаномакс вируса и дори в определени ситуации останалите играчи, ще трябва да си сътрудничите, за да помогнете на лидера на Гин да изобрети сигнал, който ще обърне хода на войната.

Това всъщност представлява една предварително зададена комбинация от изисквания, които играчите трябва да изпълнят. Ще ви се наложи да разкарвате извънземния доктор из различните континенти, където да му предоставяте големи количества ресурси, за да може да проведе експериментите си и евентуално да победите. Важно е да знаете, че един от начините да загубите е ако оставите д-р Кронос в ръцете на Хидра, така че освен ресурсите, ще трябва да се погрижите за охраната на зеления си спасител.

Както казах по-горе, в Level 7 [Invasion] ще бъдете начело на цял континент. Зоните, които контролирате ще ви носят ресурси и точки за изследване. Всичко това е събрано на много функционалното табло, наречено конзола. На него чрез шайби можете да следите състоянитето на всичко в коалицията си, а освен това демонстрира стандартното за продуктите на Privateer press високо качество на компонентите.

Level 7 [Invasion] се разделя на три фази с общо петнадесет стъпки, но повечето от тях са много прости като изпълнение и правила. Самите правила са доста, но с помощта на видеото се учат лесно и няма почти никакви неясноти в книжката. В първата фаза коалициите (играчите) имат възможност да наемат подкрепления от Гин под формата на карти с интересни ефекти, както и да закупят войници и да развият технологиите си.