7 wonders 1Сигурен съм, че всеки от вас има любим писател или изпълнител. Някой, когото с годините и многобройните си произведения, е доказал че успява винаги да сътвори точно това, което търсите. Именно за настолната игра на един такъв човек ще ви разкажа днес – дизайнерът Антоан Бауза, който, освен с всичко друго, е известен и с факта, че не може да направи игра, която да не харесам.

Заглавието, което ще разгледам в тази статия, е считаната от мнозина за най-добра игра на Бауза – 7 Wonders. Тя излиза пред 2010-та, а само година по-късно печели наградата Kennerspiel des Jahres. На българския пазар тя се разпространява основно от приятелите ни от Paladium Games, които са се погрижили в кутията ѝ да намерите и превод на правилата.

7 Wonders е игра с карти, която има доста нестандартна историческа тема, може да се играе с изненадващо голям брой играчи и е сред най-известните представители на жанра на европейските игри. Първото впечатление, което играта прави е темата си. От името до дизайна на кутията, всичко в нея ви насочва към безкрайно интересната, макар и много слабо застъпена тема за Седемте чудеса на античния свят.

В 7 Wonders имате възможността да построите едно от тези чудеса. Всъщност играта се върти около картите и една доста добре реализирана drafting механика, а целта (неочаквано) не е да завършите строежа на чудото си. Съвсем стандартно за европейска игра ще трябва да съберете повече точки от опонентите си, като само част от тях можете да набавите чрез изграждане на чудото си.

Но нека започна отначало. Какво ще намерите в кутията на 7 Wonders? Първото нещо, което със сигурност ще грабнете след като я отворите, са таблата с чудеса. Те са седем на брой, което със сигурност не би изненадало тези от вас, които са внимавали до тук.

Хубавото е, че дизайнерът е подбрал точно седемте чудеса на античния свят, защото това е една интересна историческа тема, която прави играта уникална. Таблата с чудесата са красиво илюстрирани и имат две страни, които внасят разнообразие в уменията и ефектите им. Останалата част от компонентите са една купчина карти, разделени на три епохи и няколко вида жетони, разделени на монети и военни маркери. Картите веднага правят впечатление с нестандартния си голям размер, а след разглеждането им ще забележите, че по тях няма почти никакъв текст (освен името на картата).

7 Wonders започва със случайното раздаване на таблата с чудесата на играчите според броя им. Всяко от тях предоставя по един ресурс и има три етапа на строеж. Както казах по-горе обаче, построяването на трите етапа на чудото ви не ви гарантира победата – ще трябва да съберете най-много точки. Хубавото е, че от друга страна не сте обвързани със строежа му, за да победите – можете да не построите нито един от етапите му и пак вие да сте на първо място. Това е интересно дизайнерско решение, което макар да отдалечава играта от темата значително, служи за предоставянето на играчите на една сравнително голяма свобода при избора си на стратегия.

Самият ход на играта в 7 Wonders също е разделен на три – ще преминете през три епохи, които са представени от три различни тестета с карти. След като раздадете таблата с чудеса, ще трябва да изтеглите и седем карти от колодата на първата епоха. В началото на играта всеки разполага с ръка от седем карти, а всяка от трите епохи протича в шест рунда.

По време на един рунд имате право да изиграете карта от ръката си, да продадете карта или да построите етап от чудото си. След като всички са направили едно от тези неща, трябва да подадете оставащите карти в ръката си на някой от съседните играчи, като посоката на предаване зависи от епохата, в която сте. По този начин протичат рундовете във всяка от епохите, но естествено разнообразието се внася от различните карти в трите тестета.

7 wonders 8Дали ще спечелите или загубите в 7 Wonders, се определя изцяло от изборите, които правите през всеки от ходовете си. В началото най-логичният от тях изглежда да строите сгради. Всички карти представляват определен тип сгради, които са обозначени по групи от цветове в зависимост от специализацията си – например сините са обществени, червените – военни и т.н.

В първата епоха ще срещате повече от кафявите и сивите сгради, които произвеждат двете групи ресурси в играта и обикновено това е фазата на 7 Wonders, в която искате да построите колкото се може повече от тях. Една от най-силните страни на играта е, че строежът става едновременно от всички играчи, тоест няма нужда да чакате ред. От друга страна това е моментът, в който трябва да сте особено внимателни в това какво строят противниците ви, ако искате да ги надвиете.