steam park 1 (Copy)Семейните настолни игри са може би най-разпространеното подразделение на хобито – те са буквално навсякъде и от тях излизат най-много заглавия на година. Това най-вероятно се дължи на това, че са сравнително неангажиращи, научават се лесно и можете много по-успешно да накарате приятелите си не-геймъри да ги изпробват.

Най-често успешното зарибяване на нови играчи идва чрез темата (поне според моя скромен опит). Ако искате да въведете приятелите си в нашето страхотно хоби, то трябва да ги ангажирате от първата минута, в която представяте играта. Но това все пак не е статия за препоръки как да зарибите нови хора, макар играта, за която ще говоря да е много подходяща за това.

Steam Park е дело на Horrible Games и Cranio Creations и се разпространява от IELLO. Играта беше мой личен фаворит за наградата Spiel des Jahres в годината, в която излезе и макар да не спечели, считам, че отговаря много точно на изискванията за интересна, иновативна и лесна настолна игра.

steam park 2 (Copy)Това, което ще ви грабне веднага обаче, не е нито едно от гореизброените. Steam Park притежава уникална и изпълена с хумор тема, която много умело прикрива не толкова тематичните механики. В нея вие поемате ролята на предприемач, който се заема с построяването и развиването на тематичен лунапарк… за роботи!

Ще трябва да увеселявате малките механични обитатели на Робобърг по време на шестдневния фестивал на града. И тъй като влакчетата и пързалките, които ще строите в Steam Park се задвижват с въглища, последствията от вашите действия могат да бъдат меко казано мръсни. Балансирайки чистотата на парка си и вземайки най-правилните решения за привличане на робо посетители, вие ще се опитате да съберете възможно най-много пари и да спечелите играта.

Темата на Steam Park може да звучи леко глуповато, но играта черпи своя чар именно от нея. Другото, което прави впечатление в нея са триизмерните влакчета и щандове, които можете да построите в парка си, и които правят играта с едно ниво по-жива и красива. А като стана дума за красота – илюстрациите са дело на небезивестната Marie Cardouat (Dixit).

steam park 12 (Copy)След като сглобите атракциите (можете да оставите на децата си да го направят, със сигурност ще се справят по-добре от мен), можете да започнете игра. Интересните неща в Steam Park обаче не свършват със сглобяемите влакчета. Първото нещо, с което ще се сблъскате в правилата е механиката на едновременно хвърляне на зарове.

Действията ви в Steam Park се определят от шест красиви дървени зарчета, с комплект от които разполага всеки от играчите. На пет от техните шест страни има изобразени основните действия, които можете да предприемете. Първата фаза на играта включва едновременното им хвърляне от всички около масата, а целта е да „намерите“ точно тези действия, които искате да извършите през хода.

По време на фазата можете да хвърляте заровете колкото пъти искате, но времето играе важна роля, тъй като всички участници искат да свършат първи – за най-бързите има награди, а последният бива наказан. Пропуснах да спомена, че когато сте доволни от някой резултат на зарче, можете да го запазите върху красива касичка с формата на робо-прасе – по този начин разделяте желаните зарове от тези, които искате да хвърляте пак.

steam park 5 (Copy)Механиката с едновременното хвърляне на зарове не е нова и уникална, но когато е успешно реализирана (както е в Steam Park), прави играта много интересна. Бързането винаги води до забавни грешки от страна на играчите, защото трябва да съобразявате резултати от няколко зара с това какво сте планирали (или сте забравили да планирате).

Тук е моментът да спомена, че голяма доза от хумора в Steam Park идва от нейната книжка с правила. Тя е само десетина страници и е изпълена със забавни примери като „Boring Rules”, а опростеният вариант на играта е наречен „Steam Park for dummies”. Шантавите илюстрации спомагат за лекото четене на правилата.

Преди малко споменах и неизбежното натрупване на мръсотия в резултат на строежите и посетителите ви. Тъй като Робобърг има строги правила относно замърсяването, ще трябва да чистите след себе си, което понякога се оказва нелека задача, защото всичко в Steam Park генерира боклук.

steam park 3 (Copy)Като започнем от заровете, част от които имат специален символ, указващ колко мръсотия генерира, и стигнем до самите посетители, които цапат постоянно, замърсяването може да бъде сериозен проблем за играчите в Steam Park. Тъй като всяка неизчистена точка боклук отнема от парите ви на края на играта, трябва да балансирате добре между печеленето на повече пари и чистенето.

Ако решите да пренебрегнето точките боклук изцяло, то накрая на играта може да се окаже, че ви е забранено да спечелите! Явно в Робобърг законите за замърсяването са доста по-строги от тези по нашите, не-роботски географски ширини, защото искате или не – играта ще ви накара да разчиствате след себе си!

Но да забравим темата за мръсотията за момент. Както казах по-горе, развитието на вашия Steam Park става чрез резултатите от заровете. Това, с което ще искате да започнете със сигурност е строенето. Колкото повече резултати със строене сте запазили, толкова по-големи (или повече малки) атракции можете да построите.steam park 4 (Copy)