ice cool 1Освен ако не сте живели под камък (ха, банално начало) в последните година-две, би трябвало да знаете, че flicking игрите са хит. Е, явно все пак имате нужда от обяснение, щом питате (а и да не питате, няма как да знам, но не прецаквайте интрото!)… Настолните игри с побутване, пошляпване, перване или друг вид движение, подобно на познатата ви от ученическите години масльонка, са подкатегория на игрите на ловкост и придобиха небивала популярност след хита Flick ’em Up! Съвсем очаквано е в обозримото бъдеще да видим още доста заглавия да си пробват късмета в тази ниша. Едно от тях е и Ice Cool – пингвинската фиеста на Brain Games!

Трябва да си призная, че започнах тестването на ледено яката (слабо, знам) игра на латвийския издател доста отдавна, но противоречивите отзиви от участниците в тестовете ме накараха да забавя малко ревюто, за да обмисля какво точно да ви кажа за нея. Но това не ви интересува все още, нали? Това, което искате да знаете е как така кутията на Ice Cool e и игралното поле? Ice Cool съдържа в себе си пет отделни „капака“, свързването на които образува доста обемното поле за игра и представлява пингвинското училище, в което сте на път да се хвърлите.

Оказва се, че учениците-пингвини мразят даскалото точно толкова, колкото и обикновените ученици – в Ice Cool сте бягащи от час такива! До трима от вас поемат ролята на непослушни пингвини, скипнали уроците, за да се насладят на малко риба. Тъй като тичането е забранено, на последния участник се налага да раздава правосъдие. Той влиза в ролята на така наречения hall monitor, или казано по-точно – оня досаден зубър, дето винаги помага на учителите да предотвратят всичко забавно навреме.

Тематичното обяснение на Ice Cool е достатъчно симпатично, че да ме грабне и трябва да призная, че сглобяването на игралното пространство от петте части в кутията ми вдигна доста високо очакванията, макар да не си падам по игри на ловкост. Същността на играта е очевидна и абсолютно елементарна – трябва да „пернете“ специално пригоденото за целта пингвинче във вашия цвят през вратите на училището, над които има риба. Асиметричният елемент в Ice Cool е под формата на гореспоменатия hall monitor – той не желае да погълне прясна риба, а има за цел да предотврати размириците в пингвинското училище, като „догони“ всички нарушители на спокойствието. Резултатът е съмнителен, защото провокира една голяма гоненица, но кой съм аз да поставям под въпрос основите на пингвинското образование?

Ще ви трябва пространство.
Ще ви трябва пространство.

Всичко това правите чрез леко (или не толкова) побутване с пръст, което е единствената трудност, която ще срещнете в Ice Cool. Ироничното е, че правилата са толкова леки, че можете да ги обясните с няколко думи и като покажете на останалите как се играе, но научаването и овладяването на flicking-а отнема известно време. Това може да доведе по-раздразнителните от вас до бързо намразване на играта, защото наистина е трудничко да свикнете с удрянето на пингвините (и с болката, която го съпътства).

Ако искате още правила, ето ги! Ice Cool се играе толкова рундове, колкото има играчи, като се редувате да бъдете гонещия. Всички ученици разполагат с лична карта и ако бъдат хванати, тя им се отнема от дежурния пингвин. Един рунд приключва или когато някой събере всичката си риба, или когато hall monitor-ът хване всички тичащи по коридорите ученици. На края на всеки рунд получавате толкова риба, колкото сте събрали от таблото, а в случая на гонещия – колкото лични карти сте конфискували. Рибата в Ice Cool идва под формата на карти с точки от една до три, като тези с най-малка стойност имат бонус – кънки. Ако използвате две от тях, можете да получите още един ход, веднага след първия (без да губите точките на картите).