Така например, Дарт Вейдър има както допълнително умение, така и доста повече опит в летенето от обикновения Tempest Squadron Pilot, макар и двамата да пилотират Tie Advanced кораба. Изборите на кораби и пилоти имат голямо значение при турнирна игра, защото всички те имат определени точки, а общият им брой не трябва да надвишава 100 в стандартния формат на играта. Естествено по-неопитните пилоти идват и на по-малка цена в точки, което пък доста спомага за разнообразието и възможностите ви в Star Wars X-wing те са наистина големи.

За тях спомагат и подобренията, които можете да слагате по корабите си – от известните в цялата Империя протонни торпеда, през астро дроиди (да, има и R2-D2!), чак до допълнителен екипаж на по-големите кораби. Естествено, различните кораби могат да бъдат екипирани само с определени подобрения, но все пак разнообразието им е доста голямо.

star wars x-wing 20
Гоненица между баща и син…

Разширенията

Както споменах горе, Star Wars X-wing може без проблеми да се играе и само с базовия пакет, но след няколко игри започва да наподобява това да гледаш Епизод 2 за забавление. Ако си мислите, че можете да започнете играта съвсем неангажиращо, жестоко се лъжете. И съвсем не го казвам като нещо негативно, просто Star Wars X-wing е заглавие, което изисква посвещаване на доста време и средства.

Основният начин да допълните ескадроните си е чрез „малките“ разширения от един кораб. В тях ще намерите всичко, което ви е нужно, за да „летите“ със съответната машина – пилоти, подходящи подобрения и съответните жетони, както и една доста детайлна миниатюра. Наред с тези разширения Fantasy Flight Games могат да ви предложат и „големи“ кораби, сред които са Millennium Falcon и Slave 1, както и „наистина големи“ – транспортният кораб на Бунтовниците например.

Купуването на всички разширения може да се окаже наистина сериозна задача, като се има предвид, че някои от корабите са особено ефективни по двойки. Именно тук идва най-големият едновременно плюс и минус на Star Wars X-wing. Играта е доста евтина в сравнение с повечето други игри с миниатюри, но все пак доста скъпа за поддържане. Разбира се, не е нужно да купувате всичко, особено ако нямате намерение да участвате в турнири. Аз например взимам разширенията доста избирателно, особено след като се изчерпаха корабите от оригиналната трилогия (която се нарича така, за да се разграничи от „обикновената“).

Предполагам, че е очевидно, че много харесвам Star Wars X-wing. Въпреки това искам да спомена няколко негативни страни на играта, които не могат да се пренебрегнат ако трябва да бъда обективен. Освен цената на играта, която се измерва както в пари, така и във време, тя със сигурност няма да е толкова привлекателна за тези от вас, които не си падат по Star Wars. Темата е съществена част от играта, а дори и тя самата е особена – все пак фокусът е върху космическите битки и е възможно да не се хареса на тези, на които не им е любима тази част (и аз се изненадах, но се оказа, че има и такива).

Другият проблем, който донякаде дразни и мен е, че корабите от филмите доста бързо се изчерпаха и вече започнаха да плъзват доста абоминации от разширената вселена сред допълненията на играта. Естествено, това е нормално за бързо развиваща се игра като Star Wars X-wing, а и се надявам, че догодина Ейбрамс ще ни сервира нова доза „канонизирани“ кораби, които да включим в колекциите си. За по-закоравелите фенове на миниатюрите пък може да е проблем, че идват оцветени, въпреки че повечето хора, с които съм играл са на мнение, че това е плюс. Ако пък не споделяте това мнение, винаги можете да ги топнете в спирт и да покажете на FFG как се оцветява.

Няма да коментирам в дълбочина добрите страни на Star Wars X-wing (освен, че няма да срещнете Джар Джар никъде). Достатъчно е да кажа, че тя е сред любимите ми игри заради успешната реализация на темата, стабилния геймплей и неспиращото разширяване на възможностите. След само две години тя се превърна в една от най-играните настолни игри в световен мащаб, което само говори за качествата ѝ. Успешното (надявам се) възраждане на филмовата поредица пък е перфектното време за засилване на позициите на Star Wars X-wing като една страхотна игра-поредица. Така че, ако не можете да чакате до Епизод 7, събирайте ескадроните и създайте собствени спомени в света на Star Wars!

Дали ще ми хареса?

bg_icon 1Семейни играчи – Едва ли

Макар и сравнително лесна за научаване, Star Wars X-wing едва ли е най-подходяща за семейна обстановка, защото все пак има доста дребни правила и изисква време и разбиране да сглобявате собствени ескадрони.


bg_icon 2Социални играчи – Не

Освен че е игра за двама, Star Wars X-wing не съдържа в себе си никакви социални елементи, които тази група търси и харесва.


bg_icon 3Стратегически играчи – Да

Въпреки заровете, в играта надделява стратегията и много малък процент от двубоите се решават с нещо, различно от тактика.


bg_icon 4Casual играчи – Едва ли

Star Wars X-wing се играе сравнително бързо, но все пак изисква да вложите доста време и средства в нея като цяло, така че по-скоро не би допаднала на тази група.


bg_icon 5Hardcore играчи – Да

Това, което играта със сигурност е, е състезателна. Като допълним нужното време за съставяне и изпробване на различни ескадрони и възможността за игра в турнирен вариант, тя определено спада най-точно към тази категория.

Искам да благодаря на нашите приятели от Фантасмагория за предоставеното копие на играта. Продуктите от серията Star Wars X-wing можете да закупите от тук.