love letter IMG_0139 (Copy)Последните няколко години бяха белязани не само с полуляризирането на настолните игри като цяло, но и с бума на един вид заглавия, които трудно можем да наречем настолни игри. Става въпрос за така наречените „микро игри”, които обикновено се характеризират с минималистичен дизайн, малко на брой компоненти и, както е в настоящия случай, гениален геймплей. Love Letter е може би най-известното такова заглавие, а редицата награди, които тя получи, определено помагат за известността ѝ. Признанията обаче, са нищо пред любовта на феновете – Love Letter е сред най-обичаните игри на много фенове на настолните игри по света и само за две години бе издадена в различни формати и версии. Самите фенове на играта даже са измайсторили доста алтернативни версии. Благодарение на нашите партньори и приятели от Pikko Games имах възможността да изпробвам тази невероятна игра. Може би, се питате защо сипя толкова суперлативи още от началото? Отговорът ще намерите в следващите редове.

Love Letter не е това, което очаквате от една класическа настолна игра. Първото впечатление от нея е, че тя е наистина малка. Изданието на AEG идва в пластмасова опаковка, която съдържа малка платнена торбичка. Тя е точно толкова голяма, че да се събере в джоба ви, а в нея са всички компоненти. Самите те представляват просто шестнадесет карти и няколко дървени кубчета за отброяване на точките. Има и книжка с правила и няколко помощни карти, но това е всичко, което ще намерите в пакета. Именно заради малкото компоненти, този тип игри се наричат „микро“ – сравнението с многочасови приключения като Игра на тронове или Spartacus не е особено удачно, но Love Letter запълва една определена ниша. Едва ли ще прекарате цяла вечер в игрането ѝ (всъщност – защо не?), но пък е наистина подходяща за занимание между по-тежки игри, или за убиване на време докато пътувате или когато не ви се занимава с нещо по-дълго.

love letter IMG_0196 (Copy)
Играта заема изключително малко място.

Но да мина на въпроса – как една игра от шестнадесет карти може да остави толкова голямо впечатление у мен? Love Letter се развива във вселената Tempest (в която се помещават и други игри на AEG), чиято принцеса ще трябва да ухажвате, за да постигнете победата в играта. Въпросната принцеса Анет от града-държава Tempest страда поради ареста на майка си и се е заключила, отдавайки се на рев в двореца, където не допуска никого вътре. Вашата задача е, чрез поредица от любовни писма, да спечелите симпатиите на принцесата, но това съвсем не е лесно. Тъй като не можете да си осигурите достъп до двореца, ще трябва да използвате различни придворни и дори някои високопоставени личности, които да предадат съобщенията ви.

Именно тук идват на помощ картите. Както казах, те са шестнадесет на брой, но някои от тях се повтарят. В хода на играта ще ви бъде раздадена по една от тях, а в началото на всеки ход трябва да изтеглите една, след което да изберете коя от двете да изиграете. Уникалните карти са осем на брой и всяка от тях представлява определена личност, която използвате в надпреварата за ръката на принцесата. Картите имат две важни означения, които са в основата на механиката. На първо място всяка от тях е номерирана от едно до осем. Този номер представлява своеобразната сила на картата – ако в края на рунда останете с най-силната карта, го печелите.

love letter IMG_0159 (Copy)
Принцеса Анет.