star wars x-wing 14По-малко от година ни дели от новия епизод на една от най-обичаните филмови поредици – Star Wars. Макар да се налага да почакаме до следващата Коледа, за да видим какво е сътворил J. J. Abrams, това съвсем не означава, че през това време не можем да задоволяваме нърдските си потребности от научна в кавички фантастика в стил space opera по други начини. Именно за това приятелите ни от Фантасмагория любезно ни предоставиха играта, която ще ви представим днес.

Star Wars безсъмнено е една от най-успешните марки въобще. Нарочно не казвам „филми”, защото нямам предвид само успехите на поредицата в киното. През последните повече от тридесет години „продуктите” с марка Star Wars в пъти надвишиха броя на самите филми и именно за това за никой не беше изненада, когато Fantasy Flight Games решиха да се „качат на влака” и да започнат разработването на няколко поредици настолни игри с това име.

Една от тези поредици е и повод за тази статия. Star Wars X-wing Miniatures Game излезе само преди две години. Интересен факт е, че също толкова време ви трябва, за да прочетете и името ѝ. Заедно с картовата игра, носеща марката Star Wars, тя проправя пътя на разширяващото се семейство от настолни заглавия под този лиценз. Излишно е да казвам колко е успешна – само за една година след излизането си тя успя да стане втората най-продавана игра с миниатюри в света след Warhammer.

star wars x-wing 15
Основният пакет на играта идва само с три кораба

Първо обаче ще се върна малко по-назад. За тези от вас, които не са израстнали с армии от Space Marines и следи от бои по ръцете, ще е нужно известно разяснение за това, какво точно представляват игрите с миниатюри. Ако поне малко се интересувате от настолни игри, може би сте виждали онези двама души в близкия клуб или магазин, който посещавате. Те стоят в ъгъла около огромна маса и местят разни фигурки, докато измерват нещо с рулетки (а освен това, като че ли никога не се нуждаят от столове).

Игрите с миниатюри имат в основата си именно фигурки. Дали те ще са на фантастични създания като елфи и орки например, или пък просто танкове и войници от Втората Световна, няма значение. Идеята е една и съща – военни действия със страхотни малки скулптури, които предават изненадващ реализъм на настолните ви преживявания. Идеята за настолна игра с миниатюри пасва изключително добре на темата на Star Wars, защото един от основните елементи, на които се дължи поразителната визия на филмите, бяха именно битките в космоса.

На фокус в Star Wars X-wing са именно те – миниатюрите в играта пресъздават космическите кораби от филмите, чието командване можете да поемете. Ако сте от тези фенове на поредицата, които харесват схватките в космоса тип dogfight, играта веднага ще ви допадне. Както вече сте се досетили от имено, в нея ще намерите познатите ни от филмите кораби като X-wing, Tie Fighter и Millennium Falcon, така и някои, появяващи се само в няколко сцени космически возила.

star wars x-wing 16
… и една камара неща, с които всъщност да играете.

Преди да навляза в подробности за самата игра обаче, искам да спомена няколко неща за формата на Star Wars X-wing. Играта притежава Core Set, или с други думи – базов пакет. В него ще намерите всички приспособления, нужни ви за игра – зарове, карти, различните мерилки за маневрите, както и едни куп жетони. Разбира се, ако се докопате до него това няма да ви интересува поне в началото, защото ще искате първо да видите самите кораби. Стартовият пакет идва само с три от тях – два броя Tie Fighters за Империята и самотен X-wing за Бунтовниците.

За тези от вас, които като мен са прилично сакати с четка в ръка, добра новина е, че всички миниатюри в играта идват предварително боядисани. Заедно с това корабите са доста детайлни и като цяло качеството им е на доста високо ниво. Проблем са единствено пластмасовите колчета, на които се поставят, защото са доста чупливи и трябва доста да внимавате при сглобяването им.

star wars x-wing 1
Битките изглеждат горе-долу така!

Но да се върна към темата – както виждате, в основния пакет на Star Wars X-wing има само три кораба, а както всичко с името Star Wars и тук важи правилото „Колкото повече, толкова по-забавно“. Макар да е достатъчен за да играете, стартовият пакет е именно това – стартов. Целта на Fantasy Flight Games естествено е количеството забавление, което получавате от играта, да е тясно свързано със свободното пространство в потфейлите ви.

Само след няколко игри ще усетите желанието да увеличите броя на корабите в колекцията си и за вас FFG съвсем услужливо са подготвили редица „разширения“ под формата на допълнителни возила. Именно тук ще намерите любимите си Millennium Falcon, Slave 1 и дори огромните транспортни кораби на Бунтовниците. Подобно на картовите игри на компанията, те излизат регулярно и ако искате да сте в крак с полседната мода (особено на състезателно ниво), нямате друг избор, освен да им дадете парите си.

star wars x-wing 6
За атака и защита използвате специални зарове.