star wars x-wing 2
Движението е с шаблони – край на рулетките!

Що се отнася до правилата на Star Wars X-wing, те са сравнително прости и доста интуитивни. Няма да влизам в подробности за това как дизайнерите са ги „взаимствали“ от идентичната игра със самолети от Първата Световна война Wings of War, тъй като идеята на самия Джордж Лукас за космическите битки до голяма степен е аналог на оригиналните dogfighters. Както вече сте се досетили Star Wars X-wing е игра за двама, но особено с повече кораби могат да се нагодят различни варианти (а и в началото на 2015-та ще видим трета фракция – Наемниците).

Основният вариант на играта е срещата на два взвода от космически кораби, които не са особено приятелски настроени и целта на командващите ги играчи е да се избият взаимно, което едва ли е изненада за някой от вас (Star… кхъм… WARS…). Въпреки че в основния пакет и в някои от разширенията ще намерите няколко мисии с различна цел, през повечето време ще играете гореспоменатия режим.

star wars x-wing 8
Разстоянието при атака се измерва със специален шаблон.

Битките в Star Wars X-wing протичат на ходове, в които има няколко фази, включващи движение, допълнителни действия и стрелба. Движението става по много прост начин – в началото на ходовете си трябва да дадете заповеди на всеки от корабите си. Това става посредством уникална за всеки клас кораб шайба, на която са изобразени всички възможни маневри за този кораб. След като изберете посоката на движение и скоростта на пилотите си, всички кораби на масата се придвижват в определен ред.

Тук трябва да отбележа, че освен различните статистики за атака, бързина, здравина на корпуса (на практика точки живот) и щитове, корабите се различават и по маневрите, които могат да извършват. Така например компактните Tie Fighter-и могат да правят много рeзки завои, докато мудния Y-wing няма голяма свобода при движение настрани. Освен, че поначало се различават, маневрите на различните кораби могат да бъдат и лесни за изпъленение (зелени) и опасни (червени). Цветовете им са ключови за стратегията ви, защото веднъж изпълнил червена маневра, даден кораб не може да повтори движение от същия цвят, докато не изпълни зелена маневра.

star wars x-wing 13
Някои кораби могат да оставят след себе си неприятни изненади.

Самото придвижване става с шаблони за всяка скорост и посока, които поставяте пред корабите си и ги придвижвате определено разстояние. Star Wars X-wing веднага ме грабна именно с това, че не използва рулетки подобно на други игри с миниатюри, а ако познавате добре корабите на противника, можете лесно да предвиждате действията му, което прави играта доста стратегическа.

След придвижването следват действията на всеки от пилотите ви. Те се определят както от самия кораб, така и (понякога) от пилота, който сте избрали. Част от тях са доста стандартни и се срещат на повечето кораби, но сред тях има доста интересни и тематични. Target Lock-ът например ви позволява да „прихванете“ друг кораб, което освен офанзивен бонус е и изискване за изстрелване на всички видове торпеда и ракети в играта – за разлика от филма, тук не можете да изключите насочващия си компютър и да уцелите мишена колкото шахта (не, дори и Люк няма това умение).

star wars x-wing 18
С всеки кораб идват разнообразие от пилоти, които можете да качите в него.

Tie Fighter-ите и някои други кораби пък могат да правят характерните barrel roll-ове, изискване за които е единствено да ги придружавате със съответните от филма звуци. Естествено, няма да победите опонентите си само с познаване на различните аудио ефекти на филмите (въпреки, че бойния рев на Чубака определено помага когато летите със Сокола). След действията в Star Wars X-wing можете да стреляте по корабите на противника, стига те да са в обсега на вашите собствени.

Атаките и защитата в играта са доста прости – атакуващият кораб хвърля толкова червени зарове, колкото е атаката му, като може да добави зар, ако е съвсем близо до мишената си. Последната пък хвърля толкова зелени зарове, колкото е бързината на кораба, а ако е доста отдалечен от нападателя, може да добави още един. Самите зарчета са уникални и на тях можете да срещнете различни символи, които представляват удари, избягването на удари и други. В зависимост от сравнение резултати се смятат и щетите, като има доста възможности за повторно хвърляне на заровете, с които няма да ви занимавам.

Като цяло бойната система има доста правила, но е сравнително проста. Най-големият ѝ плюс е, че е много интуитивна. Всичките ѝ елементи са логични и се учат много бързо. Така например, съвсем няма да се учудите ако ви кажа, че преминаването през астероиди може да повреди корабите ви или че по-маневрените кораби могат да избегнат стрелбата на противника като действие.

Изхода на битките в Star Wars X-wing се определя не само от различните кораби, които включите в „армията“ си. По-горе споменах пилотите, които също играят важна роля в сраженията. Всеки от корабите може да бъде пилотиран от няколко такива летци, всеки от които се различава по умение. Макар в повечето случаи пилотите да не променят статистиките на самите кораби, тяхната роля съвсем не е незначителна. По-опитните от тях имат допълнителни умения, а от показателя им на опит зависи реда, в който те изпълняват действията си.

star wars x-wing 11
Възможно е да ви ударят критично, което може да ви създаде доста разнообразни главоболия.