new salem 1Вещиците май са една от леко пренебрегваните теми в настолните игри. Което е странно при положение, че митологията около тях е толкова интересна – само гоненията и кладите биха могли да бъдат в основата на десетки игри! Не си падате по средновековно насилие? Е, жалко… Добрата новина обаче е, че заглавието, повод на настоящото ревю успява да остави на заден план средновековните практики и да ни представи една доста по-интересна визия на вещиците.

new salem 2
Основното съдържание на кутията са картите.

New Salem е дело на Overworld Games, които са известни основно с блъф играта Good Cop Bad Cop. Подобно на последната, New Salem се фокусира върху скритите самоличности и добавя drafting елемент, чрез които пресъздава любопитната си тема. Историята на играта е доста семпла – участниците поемат ролята на жители на Salem от 17-ти век, които са се нагърбили с трудната задача да основат нов град. Целта на последното е да се справят с наболелия проблем с разпространението на практикуващи черна магия.

Лошите новини? Явно не сте много кадърни, защото сред вас също има вещици! Следователно задачата ви в играта се усложнява от простото създаване на град, до построяването му докато ловите вещици. Това, което ме накара да пробвам New Salem, беше именно уникалния начин, по който е реализирана тази комбинация от действия. Класическите игри със скрити самоличности рядко излизат от зоната на комфорт на дедукция плюс налучкване и именно за да се разграничи от тази комбинация, New Salem въвежда drafting механика.

new salem 4
Може да не си личи, но след няколко рунда играта започва да завзема масата ви.

В основата си играта е проста – целта ви е да строите сгради, чиито типове отговарят на вашата самоличност. На разположение са осем типа сгради, всеки от които съответства на няколко персонажа. Тези постройки ви носят както точки, чрез които печелите играта, така и надежда и/или отчаяние за града. За тях след малко. Drafting механиката в New Salem е изключително изчистена и ако сте играли някога 7 Wonders например, няма да имате проблем с нея – всеки ход теглите определен брой карти, от които запазвате по една и подавате останалите на другарчето отляво или отдясно. До тук нищо сложно.

Уловката е, че картите с роли не само ви дават типа сгради, от които черпите точки, но и ви разделят на два отбора, подобно на популярната The Resistance. Пуританите са „добрите“ и целят разкриването на вещиците, за да спечелят. Последните пък имат за цел единствено да сеят отчаяние, което отново ме навежда на мисълта за средновековните мъчения – не казвам, че вещиците са си го просели, но ако са като тези в New Salem…

Както и да е. При четене на правилата на New Salem тази комбинация ми се стори странна и до първата ми игра ме глождеше как точно ще работи на практика, въпреки че вече знаех как се играе. Всъщност всеки от петте рунда в New Salem е поредица от драфт, строеж на изтеглените сгради и нещо като дедуктивна фаза, в която оглеждате картите на останалите за улики, чрез които се опитвате да разкриете на кой от двата отбора принадлежат и дали може да им се вярва (кардинално правило – не може).

За целта помага основният ресурс в играта – надежда (гейско, знам). Заедно с гореспоменатото отчаяние, надеждата е материализирана в New Salem под формата на бели и черни кубчета (сами се сетете кое какво е). Всички могат да ползват белите кубчета надежда за да инициират събития в края на всеки ход. Последните ви помагат в разкриването и съденето (все пак има своеобразна клада!) на вещиците, а има и такива, с които можете да чистите черните, отчайващи кубчета.

new salem 5
New Salem се играе изцяло с малките символи в горния ъгъл на картите.

Повечето дедукция в играта се „случва“ именно посредством картите със събития, тъй като не можете да прецените само от това какво строи даден играч. Това е първият очевиден недостатък на New Salem и първото място, където привидно несъвместимите механики показват, че наистина не са много съвместими. Тъй като всеки играч се бори за индивидуална победа, всеки тегли и строи карти и с бели, и с черни кубчета, просто защото така се печелят точките.

От друга страна никой умен вещиц (it’s a word) не би трупал само черни кубчета така или иначе – прекалено очевидно е! Следователно драфтинг частта на играта не ви предоставя никаква информация относно ролите на хората около вас. Което е малко разочароващо, като се има предвид, че точно тази комбинация от механики би трябвало да е уникална за New Salem. За щастие в тази насока донякъде помагат картите със събитията и особено тази, с която съдите вещиците (burn, motherf**ker, burn!).

1 коментар

  1. Може ли да попитам нещо?
    Къде е Здравко от Z’s Cast (в Youtube), защо спря да снима в канала си и да прави ревюта в gameboxofficial във (Vbox7)? Какво се е случило с gamebox.bg?

Comments are closed.