Sony разкри пълните хардуерни спецификации на PS5

След много месеци на очакване, Sony най-накрая разкри някои подробности относно спецификациите и хардуерните детайли за PlayStation 5. Това се очаква да бъде домашната конзола от ново поколение, която е планирана за тази година.

Започна ли войната на конзолите?

Новият PlayStation ще разполага с персонализиран осем-ядрен AMD Zen 2 CPU с тактова честота на 3.5GHz и персонализиран графичен процесор. Той ще е базиран върху RDNA 2 на AMD, който обещава 10.28 терафлопа и 36 изчислителни единици, работещи на честота 2.23GHz. Освен това ще разполага с 16 GB GDDR6 RAM и персонализиран 825 GB SSD. Sony вече обеща, че ще предложи изключително бързо зареждане на игрите, чрез Eurogamer.

Скорострелно зареждане

Една от най-големите технически актуализации в PS5 вече беше анонсирана миналата година. Това ще бъде превключване към SSD хранилище за основния твърд диск на конзолата. Компанията обещава, че ще доведе до драстично по-кратко време за зареждане. Предишна демонстрация показа нивата на натоварване на Spider-Man за по-малко от секунда на PS5, в сравнение с приблизително осем секунди, необходими за PS4.

Друго подобно сравнение може само да радва геймърите. Ако на PS4 отнема около 20 секунди, за зареждането на един гигабайт данни, на PS5 е дадена изненадваща възможност – пет гигабайта само за една секунда.

Подобрената конзола няма да бъде ограничена само до този SSD. Тя също ще поддържа USB твърди дискове, но тези възможности за съхранение са предназначени най-вече за съвместими с PS4 игри. Петата серия ще включва предварително обявеното 4K Blu-ray устройство и все още ще поддържа дискове, но тези игри ще изискват инсталация на вътрешния SSD. Персонализираният SSD използва стандартен NVMe SSD, който позволява бъдещи надстройки, но все пак ще ви трябва такъв, който може да отговаря на високите стандарти на Sony – поне 5.5 GB / s.

Конкуренция

Наскоро разкритата серия Xbox X – конкурентната конзола на Microsoft – изглежда преодолява усилията на Sony по отношение на суровите условия. И двете устройства ефективно се базират на един и същ процесор AMD и графична архитектура. Тази на Microsoft обаче ще предлага осем-ядрен процесор на 3.8GHz, графичен процесор с 12 терафлопа и 52 изчислителни единици. Всеки от тях ще бъде с тактова честота на 1.825GHz, 16GB GDDR6 RAM и 1TB SSD.

Като съществена разлика можем да отчетем, че процесорът и графиката на Sony ще работят с променливи честоти. Те ще варират в зависимост от неизползваната мощност, която ще се прехвърля към графичния процесор. Именно това ще дава възможност за по-висока максимална скорост. В крайна сметка с използването на по-нови и взискателни игри, спецификациите ще трябва да отговарят на предизвикателството.

Sony вече обяви доста технически подробности за PlayStation 5 през последните няколко месеца. Компанията обещава, че новият хардуер ще добави поддръжка както за 8K игри, така и за 4K игри на 120Hz. Има план за добавяне на „3D аудио“ за потапящ звук, незадължителен режим на ниска консумация на енергия и съвместимост с PS4 заглавия.