camel up cards 1Тази година станахме свидетели на появата на не една или две самостоятелни игри, базирани на хитови заглавия. Именно с една от тези игри – Camel Up Cards, имах щастието да се запозная през изминалите седмици. Разчитайки на неоспоримия успех на Camel Up (или както е известна с българския си превод – Прескочи Камила), тази игра ще се опита да ни представи добре познатата ни надпревара с камили в една нова светлина, запазвайки същевременно приятното усещане и тръпка от залагане по време на състезанието. А какво се крие в малката и привидно скромна кутия на играта, ще разберете точно веднага!

Ето това!
Ето това!

След безброй обиколки на Хеопсовата пирамида, е време петте неуморни камили да спрат да тичат в кръг и да сменят познатата на всички обстановка – с едно лудо бягане през пустинята. Още с отварянето на кутията на Camel Up Cards ще намерите познатите ви камили, заедно с новите лица – палмата и фенека. В съседното отделение пък на свой ред се намира едно доста голямо тесте с карти, които са с един размер, но много различни по предназначение – все пак играта е картова и дори парите, с които отброявате вашите печалби от залози се отброяват с тях. А точно тези карти са важни, тъй като най-богатият играч печели накрая.

Като подготовка Camel Up Cards доста се различава от предшественика си. В началото се подрежда пистата, като в зависимост от броя на играчите, от двама до шестима, дължината на пистата се променя. Има и няколко допълнителни карти, с които можете да увеличите дължината на пустинната писта, но за първите няколко сесии ви съветвам да не го правите. Следващата стъпка от подготовката е начинът, по който камилите ще се движат по време на всеки един от рундовете – за разлика от познатите ни зарове, тук нещата стават посредством карти. Всеки играч тегли определен брой от общата купчина с карти за движение в зависимост от броя на участниците. След това всеки един играч избира част от тези карти и от всички тях се прави една обща купчина, която заменя познатите ни зарове и пирамида и представлява движението на камилите за съответния рунд. Накрая избирате и запазвате една от изтеглените карти, като с нея имате възможността да промените по доста неочакван начин положението на пистата. Останалата част от картите, предимно такива със залози, се подреждат по вид и сте готови да започнете Camel Up Cards.

Ходът на всеки участник протича бързо – той е длъжен да направи един race action и по желание един betting action. За race action имате три възможности – да изтеглите една от картите за движение, да изиграете картата за движение от ръката или да сложите фенека или палмата на пистата. Последните са елемент, който наподобява плочките с оазиси, с които в Camel Up прецаквате или подпомагате дадено поле на пистата. Тук трябва да отбележа, че след като бъдат поставени на някое от полетата, те не могат да бъдат мърдани от там, докато някоя от камилите не стъпи на съответното поле, което означава че трябва да се използват по-внимателно. При изтегляне на карта за движение от тестето за рунда, съответната камила се движи с едно или с две полета напред. И в Camel Up Cards важи принципа „болен здрав носи“ – камилите могат да се качват на гърбовете на събратята си, заставайки по този начин на по-предна позиция.

Както споменах, незадължителното действие е betting или залог. То има два варианта. Единият е да направите залог за първо място на определен цвят камила в края на рунда. Другият е да заложите за краен победител или за последна камила, което реално носи най-много пари в края на играта. Тук е момента да кажа, че има правило, което дава на последната камила да настигне по-бързо останалите, така че не се подвеждайте по очевидното. Интересно нововъведение е залогът за „средна“ камила в края на рунда, което доста разчупва играта.

След като всички карти за движение за съответния рунд са изтеглени и всички камили са се придвижили с няколко полета напред (и евентуално – прегрупирали една върху друга), идва краят на рунда. Тогава се проверяват всички залози и съответно се изплащат. Напълно възможно е някой от играчите да е на минус накрая на рунда, но все пак не може да падне под нулата. Играта приключва веднага след като някоя от камилите пресече финала, било то носена от друга камила или не. Тогава, освен залозите за края на рунда, се гледат и тези за краен победител и последен в състезанието. Играчът с най-много натрупани пари е царят на залаганията и става победител.

Според мен възможността играчите да имат повече влияние и информация по време на играта е позитивно нововъведение в Camel Up Cards в сравнение с предшественика ѝ. При едно добро планиране на нещата, намесата на съдбата е минимална, което много би се харесало на играчите, които не обичат хаотичните заглавия. Размерът на играта също е доста по-компактен и удобен, което прави играта далеч по-лесна за пренасяне.

За съжаление обаче не всички промени в Camel Up Cards биха се харесали на феновете на Camel Up. Може да забравите за леката и неангажираща игра – Camel Up Cards разчита много повече на стратегия и планиране. Това от своя страна води към най-големия недостатък на играта – времетраенето. Минимумът е около 30 минути, но играта съвсем спокойно достига и цял час. Тоест Camel Up Cards е два пъти по-дълга от Camel Up. Това е и основната причина, поради която все още не мога да определя коя от двете ми харесва повече.

Щура надпревара, неочаквани обрати, много забава – това ви очаква, докато играете Camel Up Cards. Ако сте човек, който обича състезанията и залаганията това е играта за вас. Ако смятате че не сте, пробвайте играта и може би ще си промените мнението. Ако пък не знаете дали сте, направете няколко състезания, за да проверите!

camel up cards gameboxgrade

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Може би

Оригиналната Camel Up е много подходяща за семейна обстановка, а изданието с карти – една идея по-стратегическа и тромава.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Едва ли

Camel Up Cards е игра, която не подтиква участниците към кой знае каква интеракция.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Новата версия на играта се фокусира върху стратегията за сметка на резултата от зара.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Едва ли

Не се подлъгвайте по малката кутия и славата на предишната игра – Camel Up Cards е по-тежка от предшественика си.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Макар че играта е буквално състезание, тя не е заглавие за хардкор феновете.