avenue-1
Малка, симпатична кутийка

Гроздобер. Онзи прекрасен момент от годината, в който гроздето по склоновете е поело достатъчно слънчеви лъчи и е време да бъде събрано. Фермери от цялата област са дошли за да изпълнят тази трудоемка задача, но както винаги нещо не е наред. Гроздето е обрано, но няма как да стигне до фермите. Защо? Няма пътища… Ето тук се намесвате вие – играчите в Avenue. Това е малка игра от Aporta Games с лека механика. В нея ще рисувате пътища, за да можете да доставите гроздето до фермата.

Карти и тесте - химикалите от вас
Карти и тесте – химикалите от вас

Целта ви в Avenue е да съберете достатъчно точки (грозде) до края на играта и да станете най-успешният фермер. За тази цел от Aporta Games са ви предоставили два вида карти и листчета. Това е всичко, което ще откриете в кутията. Картите в играта са пътища и ферми, като пътищата биват златни и обикновени.

Преди да започнете играта, раздавате на всеки по едно листче. С Avenue пристига топче от 150 броя, които трябва да ви стигнат за известно време. Върху тях ще видите полето за игра, което е разделено на квадрати и е индивидуално за всеки участник. Освен фермите и гроздето, в два от ъглите има и по един замък – той ви носи точки за всеки грозд от съответния цвят свързан към него на края на играта. В дясната част на листа са полетата за записване на фермите и точките, а най-долу са референциите за пътищата.

Първата ферма е изтеглена
Първата ферма е изтеглена

Най-възрастният играч влиза в ролята на The Caller (или този, който ще върши почти всичко от тук насетне. Не трябваше ли с напредването на възрастта да има уважение към старите и да не ги занимават с глупости? Явно не…). След като всеки си е получил листчето и химикала можете да започвате контролнот… играта. Caller-ът отгръща карта от тестето с фермите и всички си записват на листчето буквата на фермата в жълтата кутийка. След това същият започва да отваря карти с пътища. При откриването на такава карта всеки пречертава изтегленият път върху своето поле за игра.

Пътстрой Инжинеринг в пълния си блясък
Пътстрой Инжинеринг в пълния си блясък

Пътищата в Avenue са номерирани и трябва да ги нарисувате точно както са изобразени на картите – нямате право да ги завъртате по никакъв начин.  Ако не ви харесва изтеглената карта с път, можете вместо да го нарисувате, тайно да погледнете коя е следващата в тестето. Когато „викачът“ изтегли четвърта златна карта, ходът приключва. Смятате през колко грозда е минал пътят ви (считам, че не е нужно да уточнявам, че трябва да минава и през съответната ферма…) и записвате резултата срещу буквичката на фермата върху листа си.

С изтеглянето на 4 златен път рундът приключва
С изтеглянето на 4 златен път рундът приключва

По време на цялата игра на Avenue ролята на викача не се променя и е много вероятно да това да омръзне на съответния играч в един момент. Заради фиксираното правило за първи играч, тази роля се поема от един и същ човек при всяка игра, затова препоръчвам да игнорирате това правило. Продължителността на играта е пет рунда, като след всеки изиграните карти се махат, а не се разбъркват обратно в тестето. Тук е моментът да ви кажа за уловкатавсеки следващ рунд трябва да се събрали повече точки от предишния. В противен случай независимо колко през колко грозда минава пътят ви, за съответния рунд си пишете нула точки.

След приключването на петия рунд на Avenue, освен точките за него, броите и пишете ако имате някакви точки от двата замъка. В синьото поле пишете общия сбор от петте рунда и замъците. Под него пишете по пет точки за всеки рунд, в който сте получили нула точки. Изваждате получения резултат от общите ви точки и това е крайното ви постижение. А сега разбъркайте картите, скъсайте по още един лист и давайте пак!

Пестете си листите, други няма...
Пестете си листите, други няма…

Забележим минус на Avenue е фактът, че от Aporta Games не са предоставили  никъде в правилата линк за сваляне и принтиране на допълнителни листове, нито е обяснено какво да правите, щом ги свършите. Вариант е да си ги сканирате и принтирате сами, но ако е така, защо изобщо купуваме игри…

Avenue е с изключително лека механика и няма да ви е трудно да обясните правилата ѝ и да започнете игра за по-малко от пет минути. Фактът, че поддържа от 1 до 10 души я прави лесен избор както за соло, така и за парти игра. Въпреки това омръзва сравнително бързо, а и трябва да се надявате на късмета си за правилни карти, което прави плануването трудно.

Пътища, ферми, тестета…

avenue

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Правилата са изключително лесни, а и частта с рисуването ще се хареса на по-младите играчи.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Не

Абсолютно по никакъв начин не се изисква да комуникирате с другите играчи, освен да сверите точките в края на играта.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Не

Независимо колко внимателно планирате всичко, накрая просто ще разчитате да ви се падне точната карта, за да завършите пътя си.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Времето за обяснение е по-малко от това, за което ще напълните чашите на играчите. Процесът на игра е още по-лек.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Ако сте прочели всичко до тук, сте се сетили, че това е игра за 10 минути и има точно толкова съдържание.