sentinel tactics 1Платформата за онлайн финансиране Kickstarter се превърна в рай за настолните игри. Проектите за такива заглавия са повече дори от тези за видео игри, а една немалка част от тях дори успяват да съберат няколко пъти повече от нужните средства за издаване. Именно такъв е случаят с играта, която ще ви представя днес – Sentinel Tactics: The Flame of Freedom. Нейните създатели Greater Than Games добиват своята известност със Sentinels of the Multiverse – картова игра, в която супергерои се борят срещу унищожаването на света от злодеи. Новото им заглавие Sentinel Tactics представлява духовно продължение, развива се в същия свят и участват същите герои, но е една доста различна игра.

Тук бих искал да вметна, че супергероите не са сред любимите ми теми. Дали е заради възрастта ми или преекспонирането на темата в последните години (Марвел, вас гледам), всичко свързано със супергерои ми се струва безкрайно безинтересно. Именно за това Sentinel Tactics беше огромна изненада за мен. Преди да я опитам, имах бегла представа за какво става дума от нейната Kickstarter страница, но никога не съм изгарял от желание да я пробвам.

Като казах, че играта ме изненада, имах предвид „приятно“, и основната причина за това беше именно темата. Не си мислете обаче, че Sentinel Tactics е по-различна от превърналата се в стандарт история за супергерои, борещи се за справедливост. Това, което е различно при нея обаче е, че Greater than Games са се постарали да създадат свои собствени персонажи, в чиято роля да се превъплътите.

sentinel tactics 2
Кутията е ОГРОМНА!!!

Ако трябва да сме точни, героите и историята са продъжение на тази от Sentinels of the Multiverse, но идеята ми е, че подобна игра съвсем спокойно би могла да бъде лицензирана и да стане един от многото продукти с успешна марка зад гърба си (и съмнително качество). И макар персонажите ѝ да не са безкрайно оригинални, Sentinel Tactics е глътка свеж въздух в морето от отмъстители и тъмни рицари в различни нюанси на сиво.

Но все пак се съмнявам да ви се четат моите размисли за това как темата със супергероите се изтърка – да минем към самата игра. Sentinel Tactics е тактическа настолна игра за двама до осем души, в която можете да поемете ролята както на смели супергерои, така и на жадни за световно господство злодеи. Много подобно на известни настолни игри в dungeon crawl жанра, Sentinel Tactics поставя един от вас в ролята на лошия, а останалите трябва да се преборят с него с помощта на уменията на своите персонажи.

Естествено героите са първото нещо, което грабва всеки, отворил кутията на Sentinel Tactics. Ако успеете да ги изровите от купчината с неща, които идват в нея, ще забележите, че всеки от добрите или лошите персонажи има табло и тесте с карти с неговото име. Ако сте играли Sentinels of the Multiverse, сред героите ще срещнете доста познати лица като Legacy, Tachyon и Bunker, а наред с тях и злодеи като Baron Blade. Ако тези имена не ви говорят нищо, то не се отчайвайте – седемте героя и тримата злодеи, които са включени в базовата игра, са доста разнообразни и интересни, и бързо ще се запознаете с тях.

Интересен детайл е биографичната информация за всеки от персонажите на гърба на таблото им. Няма да влизам в подробности и да ви разказвам всяка от историите им, но определено ми хареса това, че героите не са просто „силния”, „бързия” и така нататък, а имат някаква индивидуалност, която успешно допълва темата на играта. На лицевата страна на таблата им пък ще намерите доста полезна информация като различните стойности за атака, защита и движение, точките живот и дори пасивните им умения. Освен това, всеки персонаж в Sentinel Tactics разполага с базова атака, която също се помещава на таблото. Пример за това, колко детайлни са били при създаването на играта и какво внимание са отделили на тематичността, е базовата атака на Legacy, която се казва THOKK!