sentinels of the multiverse 1Greater Than Games са компания за настолни игри, която доби огромна популярност около няколко свои заглавия във вселената Sentinel Comics. Наскоро ви разказах за последният член на това семейство – Sentinel Tactics. Мащабният Kickstarter проект на американците всъщност е духовен наследник на друга игра, на която на практика те дължат немалка част от славата си.

Първата част от серията Sentinel Comics носи името Sentinels of the Multiverse и дебютира още през 2011-та. Играта бързо се превръща в хит и получава второ, преработено издание. Това е съвсем нормално при положение, че темата ѝ е супергеройска, но пък играта компенсира за това с интересен кооперативен геймплей. Всичко това по-късно, сега е време за…

Компонентите

Кутията на Sentinels of the Multiverse, освен по форма, ще ви изненада и с тежестта си. Както казах, играта е картова и това ще са основните компоненти, които ще намерите в нея. Тестетата с герои са десет на брой, а освен това, има и четирима лошковци, които ще трябва да ступате. За да не ви е скучно пък, на разположение са и четири тестета с околна среда, в която да си разменяте шамари. Картите са качествени, илюстрациите са в комиксов стил, а най-якото е, че всяко тесте си има разделител за по-лесно сортиране.

Освен тях, в кутията на играта има една купчина жетони за отброяване на живота на героите и злодеите, които аз лично предпочитам да заменя със зарчета, защото смятането ми напомня за гимназията, която ме беляза за цял живот. Самите жетончета обаче са хубави и ако нямате проблем с математиката, ще са ви от полза. Приложение можете да намерите и на жетоните, които помагат за запомняне на различните ефекти от карти.

Както споменах преди малко, Sentinels of the Multiverse е кооперативна игра. В нея могат да вземат участие от един до петима, като героите винаги са поне три (с по-малко от трима играете с повече от един персонаж). Всеки от супергероите има собствено тесте с карти, което представлява неговият арсенал от екипировка и супер сили. Те са уникални за всеки от персонажите и, макар да се повтарят, правят всеки герой коренно различен от останалите.

sentinels of the multiverse 6
Разделителите помагат за по-лесното сортиране на картите.

Целта ви в Sentinels of the Multiverse е много проста – да унищожите злодея, срещу който се изправите, преди той да направи същото с вас. Различните лошковци обаче, могат да имат и други условия за победа, а повечето от тях притежават и носталгичния за мен ход тип „Power Rangers“, а именно – „Ние ги убиваме, а те стават големи”. Дори на нормалната трудност повечето злодеи са доста предизвикателни.

Играта бързо се превръща в хит

Тъй като играта е изцяло кооперативна, лошият, срещу който изберете да се изправите, действа сам, без нуждата някой от участниците да поема тази роля като в Sentinel Tactics. Това, от една страна, е положително, защото ако нямате желаещ за тази роля, няма нужда някой да се „жертва” и да играе с лошия. От друга страна, ако някой обича да пердаши приятелите си вкупом, Sentinels of the Multiverse не предлага тази възможност.

За сметка на това, Sentinels of the Multiverse е изключително опростена откъм правила. По време на ходовете си всеки от героите може да играе карта, да използва суперсила (от персонажа си или от друга карта, която дава тази възможност) и да изтегли карта от тестето си в тази последователност. Това, което донякъде усложнява играта, е текстът по картите, които са много разнообразни. От еднократни удари или умения, през такива с продължителен ефект и дори карти с екипировка, с които да обличате героите си, картите са това, което прави персонажите уникални.

sentinels of the multiverse 12
Масата ви често ще бъде затрупана с карти.