Sony Xperia Z3 Compact

В света на смартфоните тенденциите с годините непрекъснато се променят. Имаше времена, в които големите телефони бяха супер модерни. Малко по-късно големината им беше сведена до такъв минимум, че можеше спокойно да си загубите телефона в панталоните. Сега отново сме в ерата на големите момчета и това се налага най-вече от желанието да се сложи все по-голям дисплей в един телефон. Неизбежно е обаче това да увеличава и големината на корпуса му, което поражда имена като Nokia 1520, iPhone 6 Plus, Note 4 и Nexus 6, които определено са огромни.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Sony Xperia Z3

В света на тези гиганти обаче се води и друга битка – тази на mini-тата. От няколко години насам производителите ни предлагат както голям и мощен флагман, така и негова mini версия, която е предвидена за не толкова претенциозни и богати клиенти. Обикновено тези mini версия идват с много сходен дизайн и параметри, но както и предполагате имат няколко значителни разлики, които ги позиционират в средния клас.

За изненада на всички, през 2014 година Sony направи нещо, което леко шокира техно маниаците и пусна на пазара Sony Xperia Z3 и Sony Xperia Z3 Compact. Флагман и негова по-малка версия, но този път разликите в двата телефона не бяха толкова големи, колко сме свикнали да виждаме. Лично аз сведох различията в двата модела до три, които мен поне ме засягат и това са: дисплей, RAM памет и корпус. За какво точно говоря обаче ще разберете по-нататък в ревюто, когато разгледам всеки един от тези белези по отделно.

Дизайн и външен вид

 

Sony са компания, която прави нещата както трябва, поне когато говорим за изработка и визия. Още в ревюто на Xperia Z3, което споменавам често тук, ви разказах за моите впечатления от промените по новите модели. За жалост или не, те не са много. Ако вземете в ръце последните три модела от серията Xperia ще видите, че разликите основно се намират в рамката, но като цяло съществени промени няма.

Подобно е положението и тук. Sony Xperia Z3 Compact следва точно и ясно политиката, която изповядва големия брат, но с некоя друга разлика, която е именно в рамката. Като форма, визия и качество тя прилича досущ като тази на Sony Xperia Z3, но просто не е от метал. Тук японците са се спрели на пластмасата, но това не им е попречило да създадат едно много добра илюзия на метал. Иначе като сглобка е 10 от 10, но премиум усещането, ако някой държа на метала като еквивалент на премиум, тук липсва и това може би малко разваля общата картинка. Честно казано, не се усеща много, че липсва, защото обработката на пластмасата е много добра, но няма как да не го отбележим.

Sony Xperia Z3 CompactОт визуална гледна точка избрах именно тази черта в телефона, на която исках да обърна внимание като по-различна, защото всичко останало си е почти непроменено. [lquote]И без Full HD картината е чудесна[/lquote]Естествено, разликата в големината и причината този телефон да е mini е дисплеят. Sony Xperia Z3 Compact предлага 4.6-инчов IPS LCD с резолюция от 720 x 1280 пиксела. Това прави около 319 ppi гъстота на пикселите, което за дисплей с тези размери е много добре. Малко повече е от това, което предлага Galaxy Alpha и малко по-малко от iPhone 6. Може да се каже, че е леко разочарование, че нямаме Full HD дисплей и тук, но това тотално щеше да промени ценовия клас и въобще концепцията на телефона. Това и не трябва да ни притеснява чак толкова много, защото дори без Full HD резолюция, Xperia Z3 Compact радва окото с не по-малко лоши цветове от тези на големия брат Xperia Z3. Sony поработиха здраво и направиха цветовете по-ярки, докато значително намалиха деградацията на контраст, когато погледнете телефона от страни. За това трябва да благодарим на Live Color технологията, която компанията добави към своите TRILUMINOS дисплеи. Това което тя прави е да съчетава червен и зелен фосфор със сини светодиоди, за да произвде по-ярка и по-равномерно осветлена картинката без пресатуриране.

Може да се каже, че Sony наистина са съумели да направят нещо наистина забележително и разликата между Xperia Z1 Compact и Xperia Z3 Compact е огромна. Реално голяма разлика между mini версията и Xperia Z3 няма, освен ако не обръщате супер голямо внимание на детайлите. Наистина последните творения на Sony са много добри и ако се чудите дали да си вземете Xperia Z3 или неговия по-малък вариант няма как да ви кажа кой е по-добър. Ще трябва да отидете до магазина и да прецените сами.

Няма как да не отбележа и още един фийчър в този телефон, който малко други конкуренти го предлагат, а именно IP68 сертификата, който ви дава възможност да си киснете телефона във вода, а също така го пази и от прах. Не за първи път казвам, че това не е нещо, което мен ме блазни, защото в крайна сметка това не е телефон за снимане под вода. За мен това е нещо, което е направено колкото да продава, но не дава 100% сигурност. Да, ще го предпази ако случайно разлеете нещо върху него или нещо подобно, но лично аз колкото и пъти да съм потапял Sony във вода, след това или започва говорителя да дава дефекти, във всички случаи са ми се оплаквали от качеството на разговори и т.н. Тествайте го, може да направите и някоя друга снимка под водата, но не се „оливайте“ с мокренето, за да не стане после да се ходи по сервизи.

 

Виж повече инфо в eMAG